Обществените поръчки секнаха

След като в последните дни на юни обявяването на обществени поръчки достигна рекорди, като само на 30 юни стартираха 1665 търга, след 1 юли тази дейност почти замря.


На 9 юли например според сайта на Агенцията за обществени поръчки са стартирали само 9 процедури. Ден преди това са били 16, а обичайната практика в последните години е на ден да се обявяват средно по 250 обществени поръчки.

Причината е, че на 1 юли влязоха в сила промени в Закона за обществените поръчки, които изискват възложителите да пускат в интернет цялата тръжна документация и протоколи от заседанията на комисиите, когато се оценяват офертите. Според експерти във ведомствата това ще доведе поне на първо време до забавяне с над 3 месеца на всяка процедура.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков обърна внимание на факта, че прилагането на промените в закона не може да стане без промяна на наредбите и писането на нови.

Тъй като това ще отнеме време, навсякъде по ведомствата обяснявали на строителите, че подготвени вече процедури ще изчакат, докато наредбите излязат. “Така че ни очаква дълъг застой, който ще трае поне до края на годината”, каза Бойков.

Обявените след 1 юли обществени поръчки са предимно на общини и то най-вече за доставка на материали, където процедурите не са сложни. Няма например нито една поръчка за строителство. /Труд/