Борисов: Орешарски е срам за всички времена

boiko_0514

„Орешарски е срам за всички времена, хората се срамуват да кажат, че са били премиери или са премиери.“ Такава е оценката на бившия министър-председател Бойко Борисов за управлението на Пламен Орешарски, споделена пред журналисти в Народното събрание.

Борисов коментира номинацията на български еврокомисар, темата с актуализацията на бюджета на НЗОК.

Казаха ГЕРБ да се върне в парламента – ние седим тук и гледаме особено важния Закон за защита на растенията„,

отбеляза той. „Аз не мога да смятам какво смята Орешарски, защото се видя, че той не може да смята“, така Борисов отговори на въпрос дали допуска, че правителството може и да не внесе в НС проект за актуализация на парите на Касата, след като вчера в ефира на национална телевизия премиерът за пореден път потвърди, че според него няма нужда от подобни промени.

Според лидера на ГЕРБ, обаче, повече нямало смисъл депутатите му да се упражняват във влизане и излизане от залата, защото този парламент бил на последни издихания. След като не може да смята, продължи експремиерът, аз не мога да разбера как смята дори и фискалния резерв в момента.

В резерва са трите милиарда дълг, които те изтеглиха, и ще отидат за погасяването му и за запушване на „дупките“ им за неизплатените договори. „Как го смятат тогава като от 6, 7 млрд. лв. махнеш 3 млрд .лв., стават 3, 7 млрд.лв. – дори и най-елементарните, бакалските сметки не може да прави Орешарски посочи Борисов.

На Орешарски „отличното“ за мен е слабо,

каза още той по повод отличните оценки, които Пламен Орешарски даде на тримата си вицепремиери (Цветлин Йовчев, Зинаида Златанова и Даниела Бобева).

На изборите народът показа какви оценки им поставя, обобщи Борисов. Той допълни, че ще изчакат още един ден да излезе одитният доклад за КТБ, да чуят каква е дупката и откъде да се вземат парите, и тогава ще могат да потвърдят дали искат актуализация на държавния бюджет или няма нужда от такава мярка.

Една година са я изпуснали КТБ, когато ГЕРБ беше на власт всички в Европа ни хвалеха за изключително добрата фискална дисциплина, за доброто управление на банките – те издържаха всички стрес тестове тогава, това са безспорните истини, категоричен е бившият премиер. И добави: „За една година съсипаха всички системи“.

Борисов подчерта, че с актуализацията на бюджета иска да осигури защита на хората, и в същото време да го „подпре“ с необходимите средства, както и да има достатъчно силен буфер.

Целта на днешните управляващи, заяви лидерът на ГЕРБ, е да се измъкнат, без да признаят колапса на всички системи и след това да викат „не сме виновни“. Ние вдигахме и вземахме дълг, за да кофинансираме европейските проекти и да увеличим пенсиите, припомни той. Те в момента правят разходи, които не се виждат къде са, допълни Бойко Борисов.