Социалисти громят Станишев с писмо

Бунтът в БСП срещу лидера Сергей Станишев се разгаря отново, след като вчера бе приета декларация от влиятелния дискусионен клуб „Георги Кирков“.

Тя съдържа три точки: оставка на ръководството на БСП, свикване на делегатите на 48-ия конгрес до края на месеца и избор на ново ръководство.

Темата на сбирката на клуба, подготвяна от миналата сряда, била „Бъдещето на БСП“. На нея се отзовали седем депутати (между които Страхил Ангелов и Кирил Добрев), петима общински председатели на БСП, знакови кметове социалисти, като Минчо Казанджиев (Ловеч), стари партийни кадри, като Янчо Таков. Били и бившите соцдепутати Бриго Аспарухов, Петър Мутафчиев, Румен Овчаров.

Модератор на срещата бил социологът Юрий Асланов. „Асланов изнесе убийствен доклад как за последен път работещите са гласували за нас през 1997 г., а на последните избори сред пенсионерите, за които направихме всичко, сме трета политическа сила“, разказа участник в сбирката.

Декларацията ще бъде внесена на пленума на Националния съвет, който трябваше да се проведе вчера, но бе отложен. Според някои за четвъртък, а според други за събота.

Очаква се на пленума Станишев да предложи промени в Изпълнителното бюро. Когато и да бъде заседанието, е сигурно, че ще бъде горещо, защото Станишев нямал намерение да подава оставка, а само да делегира повече отговорности на някого. Най-спряганото име за целта е това на председателя на парламента Михаил Миков.

В момента Станишев е в Страсбург, където се сформира новият Европарламент. /Труд/