Парламентът ще работи до 6.08.2014 г.

Няма да има ново правителство в рамките на това Народно събрание, президентът ще назначи служебния кабинет след консултации

sybranie

42-то народно събрание ще работи до шести август. За това се договориха парламентарните партии (без „Атака“), „България без цензура“, ВМРО и Реформаторският блок (РБ) при президента Росен Плевнелиев след четиричасови консултации.

По думите на Николай Бареков държавният глава е предложил премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка най-късно до 22 юли, но от БСП са отказали да се записва конкретна дата за това. Участници в консултациите потвърдиха, че по време на срещата са се обсъждали датите 21 или 22 юли за оставка на правителството, но било преценено да не се фиксира конкретна дата в позицията, защото на 21 юли БНБ ще излезе с решение за Корпоративна търговска банка. В споразумението е записано, че оттеглянето му ще е съобразено със сроковете в конституцията. Според говорителя на РБ Радан Кънев най-късната дата при това положение е 25 юли, защото след това ще е нарушение на споразумението.

Политическите сили потвърдиха, че изборите ще са на 5 октомври, а служебното правителство ще е отговорност на президента. Той ще го формира след консултации с парламентарните партии и тези, които имат евродепутати.

Важно уточнение, също специално записано във финалното решение е, че „парламентарно представените партии декларират, че в рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство“. Това означава, че дори Орешарски да си подаде оставката на 25 юли, правителството му и той ще работят на практика до 6 август.

Срещата, която започна в 14 ч. в неделя, беше насрочена в петък. Тя последва след разговори в Народното събрание между основните партии, които приключиха с обединение за дата на предсрочния вот – 5 октомври 2014 г.

При Плевнелиев обаче кръгът на участниците е разширен, като освен парламентарно представените партии (без „Атака“, която отказа поканата), са и тези, които имат евродепутати – „България без цензура“, ВМРО и Реформаторския блок.

Според неофициални и противоречиви информации още от петък участниците в консултациите в Народното събрание били обсъдили вариант да се формира нов кабинет – или с промени в действащия, или с нов мандат след оставка на Пламен Орешарски. И в двата случая с подкрепата на ГЕРБ, така че депутатите да работят още известно време, за да може да одобрят евентуално споразумение с МВФ или нов заем.

След това било възможно, при съгласие от страна на президента, този кабинет да бъде преназначен за служебен, а Народното събрание – разпуснато. Пред в. „24 часа“ пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов още в понеделник да бъде избран за министър-председател – редовен и служебен.

На излизане от „Дондуков“ 2 Бареков все пак успя отново да възобнови слуховете за кадровите въпроси, като каза, че заедно с ГЕРБ имали обща кандидатура за финансов министър – Калин Христов. На влизане той каза, че ще предложи ново правителство с широка подкрепа в рамките на действащия парламент, като дори имал и кандидатура за премиер – бившия президент Петър Стоянов, а за финансов министър офертата му е избор сред трима – Светослав Гаврийски, Калин Христов и Красимир Ангарски.

Според участници в консултациите обаче по време на разговорите изобщо не са били обсъждани кадрови въпроси. Само лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново предложил финансовият министър Петър Чобанов да бъде сменен с цел да се упокои напрежението около ситуацията с банките. Борисов лансира тази идея по време на срещата между парламентарните партии в петък, когато поиска Чобанов и премиерът Пламен Орешарски да бъдат сменени. Участници в консултациите твърдят, че сега той изобщо не е поставил въпроса за оставката на премиера.

На влизане в президенството в неделя обаче председателят на БСП Сергей Станишев заяви, че като резултат от разговорите очаква институциите да излязат с обща позиция за банковата стабилност. Според него няма да се обсъжда темата за никакво правителство.

„Очевидно няма да има договорена дата за оставка на премиера“, коментира думите на Станишев социологът Юрий Асланов пред БНТ. Според него трябва да се следва конституционната процедура – първо оставка на министър-председателя и правителството, после т.нар. рулетка с мандатите за съставяне на нов кабинет и едва след това разпускане на парламента, назначаване на служебно правителство и насрочване на избори.

Последните три неща са в отговорностите и правомощията на държавния глава. Асланов твърди, че опитът първо да се договори дата, както и някакво правителство е заобикаляне на тази процедура и няма да увеличи доверието в Народното събрание. Според него „час по-скоро трябва да има оставка на кабинета, за което да се споразумеят двете партии, които го подкрепят – БСП и ДПС“.

Политологът Даниел Смилов също смята, че не следва да се обсъжда създаване на нов кабинет, а служебното правителство трябва да се определи и назначи от президента. /Капитал/