Нова форма на приемния изпит за медицински сестри в МУ-Пловдив

Тази година е сменена формата за приемен изпит за медицински сестри и акушерки, съобщават от Медицинския университет в Пловдив.

reklama_faces_trnsf2
Кандидат-студентите за специалността „Медицинска сестра” досега са влизали в университета с оценка от матура или изпит.
„От тази година ще се провежда изпит по етика, който има писмена част и интервю пред комисия.”, съобщи заместник-ректорът по учебна дейност проф. Мария Куклева.
Изпитът по етика ще се проведе в дните от 15 до 18 юли, като на него ще се явят кандидатите за „Акушерка”, „Медицинска сестра” и всички специалностите в Медицинския колеж. Подаването на документи от кандидат-студенти в Медицинския университет в Пловдив започна. За първи път записването става онлайн. Новост тази година е и отпадането на квотите за прием 50 на 50 на момичета и момчета. По този начин се дава възможност кандидатите да се конкурират на база знания.
Класирането се извършва по низходящ ред на бала и по реда на посочените от кандидата специалности за всяка от категориите лица.  При класирането за специалностите с ОКС Магистър: Медицина, Дентална медицина и Фармация първият критерий за класиране на кандидатите е балът, а вторият – посочената специалност. Пример: Кандидат-студент, посочил “Дентална медицина” като втора специалност, се класира преди кандидат, посочил “Дентална медицина” като първа специалност, ако балът на първия е по-висок от бала на втория.
Резултатите от класирането ще се обявят не по-късно от 31 юли.
От МУ-Пловдив припомнят и важните дати на изпитете през месец юли:
04 Юли – Биология (за Медицина, Дентална медицина и Фармация); 14 Юли – Химия (за Медицина, Дентална медицина и Фармация); 09 Юли – Скулптиране (за Зъботехник); 15 – 18 Юли – Етика (за Акушерка, Медицинска сестра и всички специалностите в Медицински колеж); 07 Юли – Социална медицина и здравен мениджмънт (за Управление на здравните грижи).
Образуването на бала ще става по следния начин:
•    за специалностите Медицина, Дентална медицина, Фармация – като сбор от оценките по биология и химия (от дипломата за средно образование), плюс удвоените оценки от конкурсните изпити по биология и химия. Максимален бал 36; •    за специалностите Медицинска сестра, Акушерка, Медицински лаборант, Рентгенов лаборант, Рехабилитатор, Инспектор по обществено здраве – като сбор от оценките по български език и литература, и биология (от дипломата за средно образование), плюс удвоената оценка от конкурсния изпит по етика. Максимален бал 24; •    за специалността Помощник фармацевт – като сбор от оценките по български език и литература, биология и химия (от дипломата за средно образование), плюс удвоената оценка от конкурсния изпит по етика. Максимален бал 30; •    за специалността Зъботехник – като сбор от оценките по български език и литература, и биология (от дипломата за средно образование), плюс конкурсния изпит по етика и удвоената оценка от конкурсния изпит по скулптиране. Максимален бал 30; •    за специалността Управление на здравните грижи – като сума от оценката от държавните изпити в дипломата за професионално образование (полувисше, професионален бакалавър, специалист по…) и удвоената оценка от състезателния изпит по социална медицина и здравен мениджмънт. Максимален бал 18.