Щабът на Европейските ВВС ще бъде в Пловдив

Българската армия продължава участието си във възстановителните операции след пороите в Североизточна България като днес отряд от 50 до 100 души ще се включи в Добрич.

Това съобщи на летище Пловдив министърът на отбраната Ангел Найденов с пояснението, че бройката зависи от нуждата от работна сила в града.

Министър Найденов бе гост във ВИП деня на съвместната тренировка на европейската военнотранспортна авиация, чиито домакин е България.

За първи път българските Военновъздушни сили са домакин на толкова мащабна европейска летателна тренировка на военнотранспортната авиация. В продължение на две седмици самолети на 11 страни-членки на ЕС изпълняваха различни задачи в небето на България. Оказа се, че част от тях ще са от полза и за цивилни мисии, стана ясно от анализа на военния министър Ангел Найденов.

Полетите на ниска височина от последните две седмици обаче стреснаха много от хората в Пловдивско и Южна България, което бе повод министър Ангел Найденов да поднесе извиненията на държавата.

Неудобството си е струвало, защото страната ни е получила като приход от участниците сума, покриваща голяма част от вноската ни в Европейската агенция по отбрана. Също така учението е помогнало на военните ни да трупат опит и оперативна съвместимост с колегите си от НАТО.

Страната ни има амбицията да спечели домакинството на офиса на Европейската агенция по отбрана, който да бъде в Пловдив. Това съобщи още Ангел Найденов и обеща пълно съдействие на града от страна на Военото министрество.