България изтегли външен дълг за 1.5 млрд. евро при добра доходност

Международните пазари демонстрираха силен интерес, слабо повлиян от негативните събития в страната

При силен интерес от страна на международните инвеститори България пласира 10-годишни облигации за 1.493 млрд. евро при доходност от 3.05%. Подадените поръчки са били два пъти повече от предложеното количество ценни книжа, показват предварителните данни от предлагането, с които „Капитал Daily“ разполага.

Първите анализи на финансисти са, че пониженият рейтинг, политическата нестабилност и проблемите с четвъртата по големина банка в страната не са влошили способността на държавата да се финансира при изгодни условия. В полза на България е пазарната ситуация в момента –  отрицателните лихви на ЕЦБ засилиха глада на инвеститорите за високодоходни активи. Предстои Министерството на финансите да обяви официалните резултати от предлагането и да посочи какво е разпределението на книжата сред участвалите в процедурата. За пласирането на дълга помогнаха три от най-големите банки – JP Morgan, HSBC и Citibank.

Двойно презаписване

Съмненията, че правителството ще се възползва от предлагането и при интерес от страна на инвеститорите ще изтегли по-голям заем от планирания, не се сбъднаха. А и това е технически невъзможно, защото ратификацията на парламента е за тази сума.

Въпреки че емисията е била презаписана повече от два пъти, одобрените поръчки са за около 3 млрд. лв., колкото бе предварително планирано. Така страната може при нужда от финансиране да потърси още един заем до 900 млн. лв., с което ще запълни лимита на допустимия външен дълг за тази година.

Към края на май вътрешният дълг на България е 3.6 млрд. евро, а външният възлиза на 3.9 млрд. евро, с което съотношението публичен дълг към БВП е 18.3% – едно от най-ниските в Европа. Заедно със стабилните макроикономически и фискални показатели това е надделяло над последните неблагоприятни събития, коментира икономистът Владимир Каролев.

Според експерт от финансовите пазари понижението на рейтинга от агенция Standard & Poor’s до BBB- (едно ниво под степен junk) и кризата с Копроративна търговска банка (КТБ) са се отразили минимално върху доходността по новия дълг. „Преди да станат тези неочаквани събития, най-вероятно доходността щеше да бъде около 2.90%, а сега е 3.05%, което не е много голямо отклонение“, коментира анализаторът, пожелал анонимност.

Доходността – леко надолу

Самото записване на предложените облигации е продължило повече от 6 часа и половина, като в началото цената на книжата се определяше от лихвения индекс (midswap), който за 10-годишните облигации в момента е 1.45% плюс надбавка от 170 базисни пункта. Последва опит от страна на емитента да поиска по-ниска надбавка и така тя достигна 160 базисни пункта, което определя доходност от 3.05%.

Последната емисия еврооблигации, които България пласира, бяха 5-годишни и при тях доходността бе 4.436%, но за тогавашните условия също се определяше като успешна. Тогава местните инвеститори бяха ограничени от участие, докато този път имаха възможност да купят от облигациите.

С основната част от набраните средства ще се изплати падежиращата през януари доларова емисия облигации за 1.086 млрд. долара и ще се финансира бюджетен дефицит, който е планиран на 1.5 млрд. лв. /Капитал/