Потопът на политическото говорене

23 юни е обявен за ден на национален траур за загиналите във Варна. Кога обаче трябваше да бъдат разпоредени спешните мерки за справяне с природните стихии, за да не се стига до човешки жертви, пита Мирела Иванова?/DW/

“Спешни мерки за отводняване и разчистване в Добрич разпоредиха Орешарски и Йовчев” – заглавие на в. “Труд”

Разрастващите се наводнения и поройни дъждове изненадаха страната по същия абсурден начин, по който снегът ни изненадва всяка зима… Потопът във Варна е страшен, жертвите му засега са 10, жертви има и в Добрич. Янтра също приижда и в Дряново бедствието залива къщи и хотели, фабрики и стадиони. Придошлата река Белица причини непоправими и страшни щети в Килифарево, залята е свинеферма с триста животни, които са удавени.

От варненския квартал “Аспарухово” министър Йовчев увери, че много бързо щели да бъдат отпуснати средства от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии и допълни, че това зависело и от факта колко бързо местната администрация ще си свърши работата. Две от националните телевизии, заедно с други неправителствени организации, подеха дарителска кампания “Заедно в бедствието”, а в специално откритата за това сметка събранните с есемеси средства вече надхвърлят 22 хиляди лева. Към засегнатите от природната стихия селища се отправят и доброволци, защото от кризисния кабинет на варненския областен управител уверяват, че има нужда от жива сила за разчистване на местата, до които не може да се стигне с техника.

Нехайството на институциите

На фона на човешките трагедии, причинени от природния порой, пороят от политически изявления изглежда два пъти по-циничен. Изпълнителната и местната власт си отправят обвинения в медиите и по Фейсбук. “Остри реплики кой е бил по-безполезен при трагедията снощи във Варна си размениха премиерът, министрите и кметът на Варна Иван Портних. Късно снощи кметът обяви, че неуспешно се е опитвал да се свърже с всички министерства, но никой не му вдигнал телефона”, информира в. “Сега”. Един от доброволците, Иван Пондоков, също твърди пред БНР, че “не личат особено активни действия от страна на институциите”.

Поройните дъждове в България продължават повече от седмица, необичайно дъждовен бе и целият месец май. На този фон изпълнителната власт бе заета с политиканстване, втренчена в процедурни парламентарни хватки. Вчера дори бе избран нов министър на екологията, а след множество неспазени уговорки между партиите, разменени обиди и нескончаеми скандали парламентът прегласува и закона за МВР. Създава се впечатлението за две различни и недосягащи се действителности в България: едната, обитавана от политиците, и другата – изоставена на самата себе си в изпитанията и бедствията.

Колата е преобърната, но пътищата не са много

Днес ГЕРБ декларира, че ще отпусне пари от субсидията си както при наводнението в с. Бисер и разкритикува остро управляващите, както и кмета Портних, излъчен и подкрепен именно от тях. “Атака” пък предложи той да бъде съден. Можем да очакваме, че политическият език ще се изостри на ента степен за сметка на огромното бедствие и ще се разгорят нови и непристойни политически схватки – да не забравяме, че Бареков още не се е разприказвал.

Както винаги за накрая остават въпросите: защо изпълнителната и местната власт не взеха предварителни мерки за предотвратяване на огромните щети? Какво пречеше да се организират и самоорганизират и хората по места, да се създадат доброволчески групи, които да работят съвместно с „Гражданска защита“, пожарната и военните? Не е ли време да си дадем и сметка, че изсечените гори, затлачените от боклуци речни корита и незаконното и неправомерно строителство също си “отмъщават”?

Въпросите обаче няма да получат отговори нито само с партийно-политическо дърдорене, нито със споделяне пред медиите на трагичните последици за хора и места. Въпросите искат в отговор конкретна, обмислена и отговорна работа, искат действителна държава и граждани, които да си сътрудничат с нея, защото ѝ вярват.