Концерт на Венцеслав Николов на Камерния фестивал

Концерт на изключителния български виолончелист Венцеслав Николов и Камерен ансамбъл „Силуети” ще се състои довечера от 19 часа в Камерната зала на Драматичния театър.

Събитието е част от юбилейната програма на 50-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив.

Венцеслав Николов е роден в Русе. Той е един от най-значимите и интересни музиканти на България.

Шестгодишен започва да взима първи уроци при баща си Мишо Николов – известен челист и педагог. През 1967-1968 специализира в Москва при Ростропович и Шаховская, а през 1973-1975 е на специализация при Янош Щаркер в Швейцария.

Първите си концерти изнася на 14-годишна възраст. От 1983 се изявява и като диригент с различни симфонични и камерни формации. Репертоарът на Венцеслав Николов обхваща повече от 400 произведения от класиката до съвременността.

Множество съвременни композитори са му посветили свои творби. Професор е в Националната музикална академия в София. Автор е на книгите: „Пътуване с Venzicello”, „Капричии”, „Едно учителско семейство”, „Острови”, „Пътека от звуци”, „Крадци на сенки”, “Да бягаме ли?”, “Заточен в рая”, както и на статии в периодичния печат.

Камерен ансамбъл „Силуети“ получава името си през лятото на 2012 г. в резултат на сътрудничеството между четирима млади музиканти: Калина Митева (цигулка), Кристиян Калоянов (кларинет), Габриела Цветкова (виолончело) и Лилия Жекова (пиано). Те работят заедно от пет години под ръководството на изтъкнатия български виолончелист проф. Венцеслав Николов. Изпълнителите от ансамбъла са участвали в множество концертни изяви, някои от които са: концерти в Студио 1 на

Българското национално радио, излъчвани директно в ефир; концерт в рамките на „Дни на камерната музика“, Габрово (2011), също записан от БНР; концерти на „Четвърти фестивал на младите в изкуството Via Pontica – Балчик (2011), „Салон на изкуствата“ в НДК (2012), Австрийски музикални седмици (2013) и др.

С маестрото разговаря Искра Койчева. /БНР/