Автомобилният шампионат V1 Challenge стартира в Пловдив с почетна обиколка от 11 спортни автомобила Волкикар

Volkicars-in-BGПървото състезание от автомобилния шампионат V1 Challenge България ще се  проведе в град Пловдив, на 22 юни 2014 г (неделя) в кв. Тракия, от 16.00 до 20.00 ч.
Преди да започне автомобилният фестивал, в 14.30 ч., от хотел Рамада до кв. Тракия ще се състои триумфална обиколка на родените за състезания 11 автомобила Волкикар.
Заместник кметът г-н Георги Титюков ще запали мощния двигател на първия в колоната автомобил и ще поведе почетната обиколка. Гражданите на града на тепетата ще имат възможността да видят и чуят една от многото автомобилни демонстрации, които предстоят да се реализират през неделния ден. Кметът и всички автомобили ще преминат през бул. Христо Ботев, Санкт Петербург и ще стигнат до състезателното трасе, обособено от бул. Освобождение, бул. Шипка и бул. Владислав Велешки.
Гост пилотите – автомобилните шампиони Петър Гьошев, Тодор Славов и Пламен Стайков, ще премерят сили в пловдивската надпревара. За да се покачи още повече адреналина, в състезанието ще участват като специални гост пилоти трима турски състезатели Армаган Арабул, Али Арслан и Осман Тютер.
Освен състезанието, в продължение на 4 часа ще се провеждат зрелищни автомобилни демонстрации, забавления и шоу програма с хиляди изненади.
Иновативната надпревара се провежда със специално създадените за състезания автомобили, наречени Volkicar, по подобие на своя създател – турският автомобилен шампион Волкан Ъшък. За дизайна им са използвани високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента са произведени общо близо 100 броя в Турция. VOLKICAR има дължина 3 метра, тегло 530 кг, с една седалка, двигател с мощност 115 НР, секвенционална скоростна кутия и представлява един много бърз и подвижен състезателен автомобил. VOLKICAR притежава тръбно шаси, като окачването  е специално проектирано.

V1-Challenge
Програма на автомобилния фестивал:
14.30 -15.00 – Почетна обиколка, предвождана от г-н Георги Титюков
16:00 – 16:30  Тренировъчни обиколки
16:30 –  17:00  Шоу
17:00 –  17:30  Квалификация
17:30 – 18:00  Шоу
18:00 –  18:20  Старт 1 (Първи етап)
18:20 –  19:00  Шоу
19:00 –  19:20  Старт 2 (2 етап)
19:30 – Събиране на времената – резултати
19:45 – Награждаване

Volkicars-race
Допълнителна информация
Форматът на шампионата е разработен с цел моторният спорт да бъде достъпен и всички фенове да имат възможността да бъдат свидетели на надпреварата.  Затова, за трасе се използват булеварди или централни пространства в градовете. Феновете стават свидетели на цялото състезание, както и на екстремни и атрактивни демонстрации от популярни гост пилоти и забавни активности от партньори и каскадьори в продължение на 4 часа.
Целта на шампионата е да бъде достъпен и за пилотите, които имат желание и хъс да се състезават. Организаторите осигуряват състезателните автомобили Volkicars и тяхната подрръжка за целия шампионат. Пилотът не се грижи за сервизирането на автомобила, гуми и гориво. Преди всяко състезание пилотите само слагат ръкавиците и предпазната каска и се състезават със спортни автомобили с напълно еднакви технически показатели.
В концепцията на шампионата е застъпена и силна мотивационна схема за състезателите. Чрез иновативна система за награждаване, както и чрез поддържане на високия адреналин на публиката, пилотите са призвани да дават всичко от себе си във всеки миг от надпреварата и да бъдат максимално концентрирани.

В края на всеки тур автомобилният пилот, заел първо място, ще получава 2000 лв, класиралият се на второ място ще бъде възнаграден с 1000 лв, а на трето – 500 лв. Заедно с паричните награди, в края на състезателния сезон на V1 Challenge България, първият в генералното класиране ще грабне специална купа със златно покритие, подгласникът му – купа със сребърно и заемащият трето място – трофей с бронзово покритие.

Класиране

Шампионът на V1 Challenge ще се определи чрез точки, получени по време на шестте кръга състезания. В края на всяко едно от тях автомобилният пилот, заел първо място получава 10 точки, второ място – 8 точки, трето място – 6 точки, четвърто място – 5 точки, пето място – 4 точки, шесто място – 3 точки, седмо място – 2 точки, осмо – 1 точка. След провеждане на шестте състезания пилотът, получил най-много точки, ще стане победител на V1 Challenge България 2014. При равенство в събраните точки автомобилният пилот с най-много първи и втори места по време отделните турове ще бъде обявен за шампион.