Да поговорим за Пеевски и Василев

Банкер и депутат се скараха. Засега депутатът печели, а банката губи пари, добити по време на приятелството. В опит да сглоби поне част от историята Татяна Ваксберг синтезира основните факти от този мафиотски сюжет. /DW/

Началото на тази история е с много далечна дата. Тя започва още по времето на кабинета „Станишев“, когато изпълнителната власт започва да фаворизира някои банки. Една от тях е Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. Към момента, в който правителството на ГЕРБ поема управлението през 2009 година, КТБ вече държи 35 на сто от парите на всички държавни предприятия. Тази новина е съобщена от новия министър на финансите Симеон Дянков и оставя впечатлението, че става дума за нередност, сътворена от предишния кабинет, която скоро ще бъде отстранена. Но се случва точно обратното – няколко месеца по-късно, по време на управлението на ГЕРБ, в банката вече постъпват 48 на сто от парите на държавните предприятия. Тази информация е също официална – министерството на финансите я предоставя на Съюза на издателите.

Цветан Василев винаги е отричал в този ръст да има нещо съмнително – нищо, че показателите на банката му приближават тези на пещерата на Аладин: през 2012 година вестник „Капитал“ изчислява, че КТБ е най-бързо растящата банка в страната – нейните активи са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система.

Това развитие съвпада с друг подозрителен процес – още по времето на Тройната коалиция, управлявана от Сергей Станишев, на медийния пазар се появява непознат собственик. Той не просто изкупува стари медии и създава нови, но и завзема огромна част от разпространителската мрежа, както и печатницата ИПК „Родина“. Купувачът е Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски. Първата покупка на медии е осъществена през 2007 година с кредит от КТБ. Този факт бе съобщен от Софийската градска прокуратура, а като журналистическо разкритие е известен поне от 2010 година.

Скандалът днес

Без цялото това припомняне днешният скандал би могъл да изглежда като нещо извънредно. В действителност обаче той е закономерност. Това, което се случва днес, е просто фаза от един криминален процес, развил се безконтролно благодарение на зависимата съдебна система. И благодарение на още нещо: че малкото гласове, които навреме разкриха и разказаха горната история, бяха обвинени, вместо да бъдат чути. Днес снежната топка вече е достигнала непосилни за окото размери.

Според медиите хронологията на последните събития изглежда така:

Някога партньори, днес банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски са в конфликт и в процес на „подялба“ на активите, към които съвместно са имали отношение. Според mediapool.bg в основата на спора стоят около 100 милиона лева, за които КТБ смята, че ѝ принадлежат. На пресконференция в началото на седмицата от КТБ заявиха, че навремето са отпуснали кредит за над 25 милиона лева на дружеството „Булгартабак холдинг“, с което се свързва Делян Пеевски. Преди месец обаче длъжникът е спрял да си изплаща кредита. Пак според КТБ банката трябва да получи още около 80 милиона лева от печалбата на „Булгартабак“ за миналата година, тъй като КТБ държи 6 на сто от акциите на компанията. Банката не получила въпросните пари, защото мажоритарният собственик решил да не се изплащат дивиденти.

Според вестник „Капитал“ КТБ е опитала да внесе предложение за смяна на ръководството и за изплащане на дивидентите на предстоящото общо събрание на акционерите. Този опит е бил осуетен от Агенцията по вписванията, която е отказала да обяви поисканите от КТБ допълнителни точки в дневния ред.

Според изпълнителния директор на КТБ Георги Христов, банката е завела дела срещу фирми-длъжници, за „които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от господин Пеевски“.

Пеевски на свой ред отрече да е длъжник на банката. От „Булгартабак“ също казаха, че (вече) нямат кредити в КТБ и че са „в процес на закриване на всички свои банкови сметки в КТБ“.

Според по-рано постъпила информация на сайта Club Z, кредитите на тютюневия холдинг се прехвърлят към държавната Българска банка за развитие.

И още факти

Повечето медии обобщават, че Цветан Василев вече е загубил битката за „Булгартабак“. И тепърва му предстоят нови загуби. За това свидетелства и решение на Софийския градски съд от вторник, с което се запорират сметките на други две дружества в КТБ. Решението е взето въз основа на твърдението на трета, свързана с Пеевски фирма, че двете дружества са нейни длъжници. Според вестник „Капитал“ консолидираните активи на двете дружества достигат 1.45 милиарда лева, а запорът може да засегне сериозно КТБ.

Според юристи, консултирани от изданието, последното съдийско решение е взето в нарушение на няколко главни принципа. Основният от тях е, че за компаниите се прилага законът на страната, в която е тяхното седалище. Една от засегнатите компании е регистрирана на Британските Вирджински острови, но съдия Ченалова от София е приложила към нея българския Търговски закон.

Прогресивното изтикване на Цветан Василев от управлението на държавно подпомаганите финанси е събитието, около което се развиха два допълнителни сюжета – гангстерските обвинения на единия участник, че другият иска да го убие, и инсценираната готовност на социалистите да подадат оставката на Пламен Орешарски.