„Муминтролите“ – представление за деца по мотиви от Туве Янсон Постановка на куклен театър Илкова

plovdiv_chete

21 юни, събота от 11,30 ч.
книжарница Хеликон Център

„Муминтролите“ – представление за деца по мотиви от Туве Янсон
Постановка на куклен театър Илкова

През 2014 г. се навършиха 100 години от рождението на Туве Янсон. Туве Марика Янсон (на шведски/финландски Tove Marika Jansson) е писателка от шведското малцинство във Финландия. Родена е в Хелзинки в творческо семейство (баща й е скулптор, а майка й – художник-график).Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските сипроизведения (серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, кактои множество отлични илюстрации. Освен своите книги за муминтролите еилюстрирала шведския превод на „Хобитът“ на Дж.Р.Р.Толкин и „Алиса встраната на чудесата“ на Луис Карол. Пише на шведски.

Детските книги на ТувеЯнсон са преведени на над 60 езика. Авторката е носителка на многобройнилитературни награди и отличия, сред които и златния медал „Ханс Кристиан Андерсен“.Преводите на детските книжки на Туве Янсон на български език са дело на
Пламен Петров, Теодора Джабарова и Анелия Петрунова, а изданията са наиздателство „Дамян Яков“.

Годишнината от рождението на Туве Янсон издателство „Дамян Яков“ отбеляза  с една весела и същевременно много полезна книга, вдъхновена от текстоветеи илюстрациите на Туве Янсон – „Готварската книга на мама Муминка“.
Луксозното издание бе прието ентусиазирано от малките и вече пораснали  ценители на разказите за муминтроли.
На тази годишнина е посветен и кукленият спектакъл по текстове на Туве  Янсон, който столичната трупа на Катя Илкова ще изнесе пред посетителите накнижарница „Хеликон“ в събота от 11,30 ч. Спектакълът „Муминтроли“ е част откултурния афиш на „Пловдив чете“.