Даймел: ГЕРБ вероятно предпочита ДПС

ГЕРБ ще спечели предсрочните избори, ДПС и Бареков ще се състезават кой да стане коалиционен партньор на Борисов, а Станишев ще се бори за еврокомисар. Прогнозата е на политоложката Й. Даймел. С нея разговаря Е. Лилов./DW/

Избори още през юли биха помогнали на лидера на БСП Сергей Станишев да запази председателското си място в партията, тъй като няма да има време за свикване на нов конгрес, който да приеме ново ръководство. Така германската политоложка и заместник-директорка на Дружеството за Югизточна Европа Йохана Даймел тълкува бързането на Станишев със следващите избори. Социалистическият лидер обаче е поставен под натиск не само вътре в партията си – в лицето на АБВ се появи нова политическа сила, която може да предложи интересна социалдемократическа алтернатива на БСП. Независимо от провала си на европейските избори в България, АБВ има потенциал да се превърне в сериозен конкурент на БСП, смята Даймел. Според нея Станишев сега прави опит да си осигури европейско политическо бъдеще и да участва в разпределенито на ключовите европейски постове: именно сега, а не чак наесен се договарят персоналните попълнения и Станишев би желал да бъде номиниран за европейски комисар, смята Даймел.

Бареков или ДПС – кой ще партнира на ГЕРБ?

Що се отнася до шансовете на основните политически партии на следващите избори, германската политоложка прогнозира победа за ГЕРБ. Според нея БСП в най-добрия случай ще успее да запази резултата си от май. „Ще бъде интересно да видим, дали на ДПС и на Бареков ще им се наложи да се конкурират взаимно за влизане в управляващата коалиция. Всичко ще зависи от това, дали Бареков ще успее да вземе достатъчно гласове на изборите. През май ДПС постигна рекордно висок резултат, а партията винаги е работела добре с ГЕРБ. Затова смятам, че ДПС е предпочитаният партньор от Борисов“, казва Йохана Даймел. Тя прогнозира още, че от предсрочните избори най-голяма полза ще извлече Бареков, защото те ще легитимират присъствието на неговите депутати в парламента. „Интересно ще бъде също така да видим, какво отражение ще имат новите търкания между Делян Пеевски от ДПС и банкера Цветан Василев. И двамата играят сериозна роля в сферата на медиите и бизнеса, а Василев стои зад Бареков“, припомня Даймел.

Сривът на „Атака“ на Волен Сидеров не означава край на националистите, продължава тя: „За жалост в България винаги е имало място за националистически или крайнодесни политически формации. Затова просто не вярвам, че със залеза на „Атака“ национализмът ще си тръгне от България. Националният фронт за спасение на България /НФСБ/вече стяга редиците си“.

Кризата на доверието не може да се реши чрез задължително гласуване

Политическа стабилност не може да бъде постигната със задължително гласуване, предупреждава зам.-директорката на германското Дружество за Югоизточна Европа. Тя припомня, че и негласувалите също дават „глас“ със своето въздържание. В тази връзка Даймел говори за криза на доверието между политическите ръководства и населението, която си е проличала ясно и по времето на продължителните улични протести. Подобна криза на доверието не може да бъде преодоляна с въвеждането на задължително гласуване, смята тя.

По-нататък Йохана Даймел цитира вестник „Капитал“, според който враждата между Пеевски и Василев може да доведе до структурни размествания в енергийния сектор, в телекомуникациите и други области. „По отношение на „Южен поток“ можем да станем свидетели на неочаквани вътрешнополитически изненади“, казва тя и уточнява, че има предвид неяснотите около политическите влияния над проекта: „Ако всичко това породи обществен дебат за влиянието на българските и руските олигарси при вземането на политически решения, това ще бъде полезно за страната и ще отговори на исканията на българските граждани и протестиращите хора за демократизиране и прозрачност на политическата култура. Съмнявам се обаче, че ще бъдат оповестени договорите с Газпром“, допълва тя. А дали ще се стигне до предоговаряне на проекта, зависи едновременно и от София и от Москва, но също така и от по-нататъшното развитие на геополитическата сага около кризата в Украйна, смята политоложката.

От внасяне на прозрачност, според Даймел, се нуждае и темата за това как в България се усвояват средствата от европейските фондове, които Брюксел продължава да замразява. Политоложката е на мнение, че в България е нужен обществен дебат най-вече за начина на разпределянето на въпросните средства. Този дебат също би могъл да помогне за повишаване на политическата култура в страната, казва в заключение зам.-директорката на германското Дружество за Югоизточна Европа Йохана Даймел.