Свидетел заковава триото, опитало да убие Пеевски

Държавното обвинение жали в четвъртък пускането им пред Апелативния съд

Свидетел, чиято самоличност е скрита под кодовото название 001, е един от основните козове, с които разполага прокуратурата срещу триото, опитало да убие депутата от ДПС Делян Пеевски.

Показанията на този свидетел ще са и основна част от аргументите, с които държавното обвинение ще поиска  от Апелативния съд в четвъртък повторния арест на Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, предаде вчера агенция ПИК, като се позова на източници от разследването. Христов, Методиев и Върбанов бяха арестувани в четвъртък вечерта.

Те е трябвало да планират и организират покушение над депутата, поръчано от мажоритарния собственик и шеф на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев.

Тримата обаче бяха освободени от килията в събота късно вечерта с определение на скандално известната съдийка Димитрина Ангелова. Тя ги пусна на свобода без никаква мярка за неотклонение и без гаранции, че няма да избягат зад граница.

Магистратката, която според информации в публичното пространство е в опасни връзки с адвоката на ексвътрешния министър Цветан Цветанов – Менко Менков, записа в определението си, че срещу тримата нямало никакви доказателства.

Според държавното обвинение обаче уликите са солидни и са събрани в няколко обемни папки. Доказателствата са събирани в продължение на няколко месеца и в тях освен показания на свидетели, присъстват и записи от СРС-та, както и кадри от различни камери.

Според информация на в. „Преса” тримата атентатори са
планирали да ликвидират Делян Пеевски с бомба, която да заложат пред дома му или в автомобила му. За целта те се пробвали да пробият охраната на депутата, като са предлагали солидни суми на двама от гардовете му.

Самите охранители също са дали показания пред разследващите, в които обясняват как триото се е свързало с тях и какво е искало да бъде извършено. От обясненията им станало ясно, че предлаганата миза, за да докладват маршрута на народния представител, е била 50 000 лева. В тази връзка започнало проследяване и слушане на телефоните на тримата обвиняеми.

Двамата гардове са дългогодишни служители на Пеевски и са едни от първите съобщили за готвения атентат пред разследващите. Заради тези улики държавното обвинение ще настоява Христов, Методиев и Върбанов да бъдат върнати в ареста.

„Доказателствата срещу тях са солидни и неопровержими. Изненадани сме от вчерашното решение на съда, но няма да го коментираме. Ще поискаме от възивната инстанция да постанови за трите лица мярка за неотклонение „задържане под стража“, заяви пред ПИК магистрат.

Обвинителите са твърдо убедени, че ще постигнат победа на втория рунд в съдебното производство, пише още агенцията. „Христов, Методиев и Върбанов се познават от години. Те са действали в престъпен заговор за физическото отстраняване на Делян Пеевски. Ще докажем това в съда“, категорични са разследващите, цитирани от ПИК.

По данни на агенцията работата по разплитането на случая продължава. Магистратите продължават да издирват още няколко лица по подозрение, че са съпричастни към престъпния заговор за премахването на Пеевски. Твърде вероятно е да се стигне до още арести. /Монитор/