Всеки 10-и се самолекува, не вярва на лекарите

Всеки десети се самолекува, защото не вярва на лекарите и на начина, по който функционира здравната система у нас. По тази причина, както и заради ниска здравна култура, цели 18,6%, или всеки пети от българите признава, че никога не е бил на профилактичен преглед.

Това показва проучване на института „Отворено общество“ сред 1188 българи над 18 г. Извън самолекуващите се други 49,2% от запитаните заявили, че не търсят лекарска помощ, тъй като знаят какви медикаменти трябва да пият. А 13,4 на сто не стигат до доктор, защото нямат пари.

Тревожните факти продължават с извода, че всеки трети смята медицинската помощ у нас за некачествена. Най-сериозни са оплакванията на хората, които живеят в югоизточните и централните северни райони на страната. Сред основните бариери за тях е и отдалечеността на лекарите или болниците. А някои пациенти даже и да се сдобият с направление за преглед или изследване често нямат пари за билет за автобуса, за да стигнат до лекаря.

Пациентите масово се осведомяват за здравните си права от личните си лекари – става дума за 54% от запитаните. 41 на сто разчитат на телевизията, 25 на сто – на близките, а 23,8% залагат на информираност от вестниците.

Ако болен смята, че е лекуван неправилно, най-често той подава жалба до директора на болницата (в 37 на сто от случаите). На второ място търси здравната каса, а последната инстанция, до която стига, е съдът – едва 2,2 на сто от потърпевшите.

Причина за това е, че здравноосигурителните правоотношения не са достатъчно ясно уредени с нормативни актове. А от друга страна – доверието на българите в съда и здравните институции е еднакво ниско, отчитат експертите на „Отворено общество“.

Какво трябва да се промени в законодателната рамка, за да имат болните българи същите права като останалите европейци, ще обсъждат днес на кръгла маса в парламента представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, лекари и пациенти. Форумът е организиран от „Труд“ и е под патронажа на председателя на парламента Михаил Миков. /Труд/