Прокуратурата атакува Цветан Василев по всички фронтове

Десетки полицаи и обвинители влязоха в бизнес сграда на банкера

Полицаи охраняваха входовете на сградата, където се намират офисите на КТБ и TV7. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Прокуратурата и МВР атакуваха зрелищно посред бял ден сграда с офиси на Корпоративна търговска банка (КТБ) и други дружества, в чиято собственост участие има банкерът Цветан Василев. Това стана часове след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че шефът на Надзорния съвет на КТБ ще бъде извикан на разпит заради сигнал за данъчни престъпления.

В зданието на столичния бул. „Цар Борис III“ се намират офисите на застрахователното дружество „Виктория“ и фирма „Бромак“ ЕООД, която е един от основните акционери в КТБ, и на телевизия TV7, също свързана с Василев. Акцията продължаваше и в късния следобед. В нея участваха десетки прокурори от СГП, следователи и полицаи. Сградата бе охранявана от звеното „Специализирани полицейски сили“, които се използват за борба с масови безредици и при важни мероприятия. В тази структура влиза и жандармерията.

Първоначално се предполагаше, че се претърсват офисите на КТБ и медията. Още в ранния следобед и от двете места разпространиха съобщения, че при тях обиски няма. През целия ден разследващите отказваха информация, а накрая пуснаха кратко съобщение, че не са иззели нищо от банката или телевизията.

Все пак от държавното обвинение уточниха, че става дума за търговски дружества, а „претърсванията са извършени в сградите и помещенията по официалните адреси на регистрация на тези дружества“. От СГП не казаха дори за какво престъпление са започнали разследване. Само уточниха, че са претърсили 19 помещения, но отказаха всякаква друга информация. В късния следобед разследващите започнаха да изнасят черни чували с доказателства.

Междувременно в публичното пространство се появи информация, че банкерът Василев е разследван като поръчител на убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Агенция ПИК съобщи, че са арестувани трима души, участници в заговора за покушение. Националното радио също съобщи, че Василев е разследван за поръчителство на убийство.

От прокуратурата потвърдиха, че са повдигнати обвинения срещу трима души за това престъпление, но не уточниха дали те са свързани с Василев и дали подготвяното покушение е срещу Пеевски. Днес ще бъде поискано постоянното им задържане под стража.

За разрив между Пеевски и Василев призна изпълнителният директор на банката Георги Христов. Той спомена и друг важен детайл – в момента КТБ води дела срещу фирми, близки до Пеевски, защото дружествата не обслужват кредитите си. „Мога да кажа, че има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев, което е изнесено извън границите и рамките на тази институция (КТБ – бел. ред.). Макар че фирми, които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от г-н Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници в тази банка“, заяви той поред бТВ.

ОБЯСНЕНИЯ

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в четвъртък, че в момента Цветан Василев е в чужбина. Той ще бъде разпитван във връзка със сигнал на „Протестна мрежа“ срещу него, Пеевски и Николай Бареков за данъчни престъпления и неясно финансиране.

От обвинението обясниха, че досега са разпитани 12 души от банката. Не е ясно обаче дали акцията от вчера е свързана по някакъв начин с тази проверка. Изпълнителният директор на КТБ Георги Христов отрече да са разпитвани 12 души.

Според него става дума за 6-има. От членовете на управителния съвет не са се явили Цветан Василев, Орлин Русев и Илиан Зафиров заради задгранични ангажименти. Христов коментира, че от въпросите на следователите ставало ясно, че те сега се запознават с банковото дело. „Аз не мога да разбера дали и доколко този сигнал и запознаването с тази нелека материя от следователите трябва да бъде разкривана.

Нямам друга причина, която да виждам, освен да бъде омаскарена самата институция. Някак си публичното говорене, когато правиш една предварителна проверка, трябва да бъде за стадия, на който се намира проверката, а не за това колко хора са разпитвани“, заяви Христов. /Сега/