Съветниците се помириха заради онкоболните

Новият бункер за лъчетерапия ще е готов до 18 юли

Лъчетерапевтичен комплекс за онкоболни, който пациентите чакат от години, трябва да бъде завършен до 18 юли. Това е крайният срок за изпълнението на европейския проект на стойност 10 млн. лева.

Датата беше оповестена  от зам.-кмета инж. Димитър Кацарски на сесията вчера по време на дебатите  за повторно  допълнително финансиране на бункера със сумата 450 000 лева от градския бюджет,  поискано от кмета Иван Тотев.

Комплексът се изгражда в двора на Втора база на Онкодиспансера на бул. „Ал. Стамболийски“ от „Главболгарстрой“ – Пловдив.  Репортерският екип на „Марица“ успя да преброи в 14 часа вчера трима работници на обекта.   Сградата на две нива е завършена до груб строеж и строителите монтират осветлението.  Отвън се вижда, че част от помещенията са боядисани, но работата е доста.

До един месец приключваме, оборудването  е доставено и след като бъде монтирано,  приемателната комисия започва оглед на съоръженията,  увери Тотев.

Доплащането на 450 000 лева се прие с 37 гласа „за“, а трима съветници се въздържаха.  Преди да гласуват,  съветниците повече от час  нищиха защо строителството на толкова важен за болните бункер се бави, кое налага оскъпяването на договорената сума с един милион лева и кой  носи вина за проблемите със строежа.  Минка Сърнешка  (БСП)  поиска  ресорният зам.-кмет инж. Димитър Кацарски да отговори  защо се е наложила актуализация на проекта.

Владимир Кисьов   (Обединение за Пловдив)  обвини екипа в некомпетентност, заради която общината губи един милион лева.  Очевидно е, че каруцата е поставена пред коня – първо се възлага поръчката с договор, а след това се променят проектът и цената,  коментира Кисьов. Руси Панчев (Атака) се възмути, че стойността на комплекса  надхвърля 11 млн. лева.

Дани Каназирева, шеф на съветниците от Обединение за Пловдив, в прав текст обяви, че става дума за престъпно безхаберие, тъй като комплексът трябваше да е завършен още през януари, и поиска да бъде сезирана прокуратурата, за да разследва нарушенията.
Проектът се бави пет години, каква е причината –  некомпетентност или  корупция, гневно попита Каназирева.

Иван  Тотев запази мълчание, но инж. Кацарски подробно разказа, че процедурите започнали в миналия мандат.  Строежът върви бавно и трудно, защо поръчката беше обявена от шефа на Онкодиспансера  през 2010 г.,  въпреки че тя беше в правомощията на общината. Предварително беше решено какъв линеен ускорител да се закупи, с което са нарушени изискванията на МЗ.

Възложи се технически, а не работен проект, затова сега за всяко болтче, което закрепва парапета, се налага допълнително заплащане на проектанта. В началото на нашия мандат научихме, че апаратурата не отговаря на изискванията на МЗ, в проекта имаше бели петна,  което наложи промени и съответно допълнително  финансиране, описа сагата Кацарски.

Подробното обяснение на инж. Кацарски показва, че знае къде да бъде монтирано и последното болтче, за да излезе от кашата, забъркана в предишния мандат, защити с умиление  администрацията Спас Гърневски. Вие си направете комисия и сезирайте прокуратурата, а общината оставете да работи, препоръча на опозицията бившият кмет.

Каруцата е сложена пред коня, но каруцарят трябва да се търси в миналия мандат, отсече Гърневски.  Трябва да се направи разследване защо през 2010 г. е направена поръчка, без да има право, додаде и Гиньо Матев, бивш кмет на „Тракия“.

Славчо Атанасов (НИЕ)  преглътна  хапливите реплики, но извън залата обясни, че в неговия мандат комисията, в която са били включени съветници от всички политически сили, включително и от ГЕРБ, седем месеца  е разглеждала офертите, след което процедурата била прекратена. ГЕРБ да не си измиват ръцете, защото ако ние сме изгубили 7 месеца,   те се бавят три години, върна топката Атанасов.

Шефът на Онкодиспансера д-р Калин  Калинов  сложи край на разгорещените дебати.  Линейният ускорител, за който ще гласувате допълнителните средства, е номер едно в областта на лъчетерапията и е крайно необходим за цяла Южна България, каза д-р Калинов.  Ускорител има в Университетска болница, но там се чака минимум два месеца, така че става дума не само за здравето, но и за живота на хората, прикани шефът на Онкото съветниците. /Марица/