Прокуратурата пое остър курс срещу Цветан Василев

Хора от мениджмънта на КТБ са били разпитани по искане на държавното обвинение

Ръководството на КТБ е било разпитано във връзка със сигнала на „Протестна мрежа“, подаден през март за евентуални престъпления, извършени от депутата от ДПС Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и новия политик Николай Бареков. Информацията беше потвърдена неофициално за „Капитал“ от държавното обвинение с уточнението, че разпитът вече е минал и „на някои хора не им е било много приятно“.

Официалната позиция на прокуратурата е, че  „нито отрича, нито потвърждава“, но и че по сигнала, подаден от „Протестна мрежа“, се работи активно. Неофициалната информация е, че разпитът е станал в СДВР. Цитиран от dnevnik.bg, и.д. директорът на столичната полиция Ивайло Спиридинов категорично отрече това да се е случвало.

В началото на май, в отговор на журналистически въпрос, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разследването по сигнала се забавя заради затруднено сътрудничество на прокуратурата с БНБ и НАП. Тогава главният прокурор намекна, че банковият надзор или не може да разбере каква информация точно иска прокуратурата или нарочно не я изпраща в пълен обем.

В частта на сигнала на „Протестна мрежда“ срещу Цветан Василев се визира бездействието на банковия надзор по публикуваните на няколко пъти данни, че кредитите на банката към свързаните с нея фирми надвишават многократно законовите лимити. В първите няколко дни след получаването на сигнала, от държавното обвинение обявиха, че са били разпоредени данъчни проверки и е изискана информация от БНБ и други институции. Това на практика означавa, че разследването би следвало да е насоченo и срещу длъжностни лица от БНБ.

Към момента няма данни какво се случва със сигнала в частта срещу Делян Пеевски. Източници, запознати със съдържанието, му разказаха, че там се съдържали конкретни данни за разработки срещу сина на Ирена Кръстева, както и нарушения при процедурата му за проучване за класифицирана информация. /Капитал/