Аршак Нерсисян – изложба живопис

Дата: 05.06.2014 – 25.06.2014

За пръв път в галерия Аспект своя самостоятелна изложба ще представи арменският художник Аршак Нерсисян. Той е сравнително добре познато име за пловдивската публика, като се има предвид голямата изложба, реализирана от него в Градската Художествена Галерия през 2012г., но в същото време не присъства активно в галериите в нашия град.

Затова, продължавайки тенденцията да представя по-малко познати интересни творци, галеристката Олга Петрова е поканила художника да представи новите си картини в нейната галерия.

За експозицията в Аспект Аршак е подготвил около 25 нови картини, средни и големи формати, доста различни от показаните през 2012г. Преобладават фигуралните композиции, но не липсват и характерните за него пейзажи и натюрморти, демонстриращи варианти на различни стилистики.

Внимателното око ще открие, че много от композициите са разработвани по няколко начина – според Андрей Даниел – от мекия и поетичен стил до острия декоративно-експресивен похват, по един безспорно художествен начин Аршак търси различните измерения на някои от темите си: музика, любов, нежност. Демонстрира собствен утвърждаващ поглед към нещата, извайва по-вдълбочени, събирателни образи.

Цветовете в платната варират от една гама до контрастни и ярки композиции и затвърждават у зрителя убеждението, че Аршак е носител на някои основни и типични за своя арменски произход художествени нагласи, а именно експресивност и остър, бърз и категоричен колорит, като в същото време носят една поетичност и мекота.

Природа, хора, сутрешен натюрморт и стилизирани котки – всичко това излязло изпод четката на майстор живописец като Аршак, създава неговия приказен свят, окъпан в потоци пурпурно, лилаво, синьо и розово, привлича зрителя в една друга реалност и му говори на различен, поетичен език.

Картините в настоящата изложба на Аршак Нерсисян излъчват висока художествена култура, чистота на формата, благородство и деликатност на изказа. А във времето, в което живеем, топлият южняшки колорит е точно това, от което ние и стените ни имаме нужда.

Биография:

Аршак Нерсисян е роден през 1952г. в Ереван, Армения. Завършил е Художествена академия в Ереван, специалност Графика. Специализира в Литва, Латвия и Санкт Петербург, Русия. В периода 1989 до 1994г. работи като художествен редактор на списание „Жените на Армения“.

От 1996г. живее постоянно в България и работи като художник на свободна практика. За този период е реализирал над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина и участва в много общи изложби. Член е на Дружеството на бургаските художници, а през 2009г. е удостоен с наградата на галерия Бриз, Бургас за най-успешен художник за годината. От 2010г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012г. творчеството му беше представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.