25 бона за стрелбата в Кючука

Бившият военен Димитър Начев заплашвал и приятелката си с убийство

25 бона са в основата на скандала между бившия военен Димитър Начев (36) и неговата жертва Андреан Калев. В сряда привечер Начев простреля с боен пистолет 22-годишния младеж, а след това избяга. Няколко часа по-късно полицията залови стрелеца, който обаче едва ли ще остане дълго зад решетките, тъй като се оказва, че се води на учет в Психодиспансера.

Макар че Начев е разследван за закана за убийство, това не му е попречило да притежава  незаконно оръжие и да го използва. Димитър и раненият Андреан Калев имали неуредени финансови отношения.  Начев бил старшина в армията, но след като напуснал, започнал да се занимава с незаконна лихварска дейност. Пред свои познати той споделял, че Калев му дължи солидна сума – близо 25 хиляди лева.

Димитър Начев е клиент на прокуратурата още от 2000 г. Тогава бившият военен е разследван по сигнал за закана за убийство. Срещу него се е жалвала негова приятелка. Проверката е приключила безславно и до дело не се е стигнало. Явно обаче заплахите са начин да разчиства отношения за Начев, защото няколко години по-късно същата госпожа отново се е оплакала. Приятелят отново я заплашвал с убийство. И този път нещата не стигат до съдебна зала. Единственият резултат е предупреждение от полицията да не прави повече така.

През 2005 г. за съда става ясно, че мъжът има сериозно психично заболяване. Той е настанен за принудително лечение по настояване на прокуратурата. Тъй като максималният срок, за който може да бъде пратен насила да се лекува, е 6 месеца, Начев  е пуснат от лекарите навън.

Няколко години по-късно прокуратурата внася в съда второ искане Начев да бъде лекуван. Този път съдът преценява, че няма нужда от намеса на психиатри.

През 2012 г. идва още едно оплакване срещу Начев – пак за закана за убийство. Оказва се, че отношенията между двамата са ескалирали заради пари. Начев е дал назаем на Андреан 9000 лева. Двамата са се разбрали на какви вноски, с каква лихва  и в какъв срок дългът ще бъде погасен. Оказва се, че в продължение на 6-7 месеца Андреан не връща нито стотинка. Начев се изнервя тотално. Започва да звъни почти всеки ден на борчлията и да го притеснява да му върне дълга.

На 26 април 2012 г. той решава да иде в магазина на Начев на ул. „Ген. Данаил Николаев” да се разберат за парите. Стига се до лют спор. Начев излиза извън контрол и кресва на Андреан: Ако не ми върнеш парите, ще получиш куршум в главата!. Андреан подава жалба в прокуратурата срещу кредитора си и го обвинява в закана за убийство. При разпитите обаче Начев отрича. И тази проверка приключва с предупреждение. Миналото лято съдът повторно взима решение да настани Начев в психиатрията, за да се лекува. Пратен е през юли 2013 г. След като лекарите преценяват, че се е стабилизирал, на 29 януари т.г. Начев е изписан.

Стрелецът Начев е познат в квартала,  комшии разказват, че зиме и лете ходи с комбат-униформа – маскировъчни дрехи, кубинки и зелен елек. Не работел, но разполагал със солидни суми. „Вадеше хилядарки като семки от джобовете си“, разказват съседи. Междувременно правил и литературни опити. Има издадени няколко книги със стихове, наподобяващи хайку. Последната от тях носи заглавието „Фрагменти” и съдържа стихове на български и английски. Един от тях е на тема „дългове”.

Невърнатият заем във времето

Става безразличен.

Когато стане и за длъжника,

Вече е възвръщаем. С тези пари може да се реши само

Вече (друг) възникнал проблем.

Те не са „спечелени наново”.

И не носят радост, а облекчение.

Дължимата сума обаче явно не му е била безразлична, защото избрал доста агресивен начин, за да напомни на борчлията за ангажиментите му.  „Ако е искал, е можел да го убие. Но той е решил просто да го сплаши. Така или иначе е наясно, че заради диагнозата си пак ще мине метър“, коментират в махалата.  „Не сме имали сигнали, че притежава оръжие. По всяка от подадените жалби срещу него е работено. Тепърва предстои да изясним как се е сдобил с оръжие“, коментира за „Марица“ директорът на полицията Пламен Узунов.

Младият Андреан израснал при баба си, тъй като майка му и баща му били шофьори в международния транспорт.  Двамата тираджии рядко се прибирали в България и преди да навърши пълнолетие, той бил поверен на грижите на баба си.  Живеел при нея в дома  на ул. „Велико Търново“. Често бил засичан в различни игрални зали, печелел и губел големи суми.  За да върне дълговете си, преди две години заминал на работа в Англия, но останал там само 2 месеца. Живеел с приятелката си Христина, а двамата имат обща фирма.

След стрелбата  Калев е в стабилно състояние .  Той е в „Специална хирургия“ на УМБАЛ „Свети Георги“. Раните му са почистени и обработени, направена му е операция. Младият мъж остава под наблюдение в клиниката. Той се охранява и достъпът до него е ограничен. /Марица/