НАСА кръсти астероид на българин, той дирижира довечера в Пловдив

Космическият обект 52292 носи името на младия български диригент Йордан Камджалов.

Националната агенция за космически изследвания НАСА е кръстила официално астероида, открит на 10 октомври 1990 г., на маестрото от Търговище, и новината стои на първа страница на Центъра за малки планетни тела на Световния астрономически съюз.

Йордан Камджалов е генерален музикален директор на Филхармоничния оркестър и Оперния театър на Хайделберг, Германия. И е първият чужденец, спечелил конкурса за престижния пост, избран с гласовете на специално жури, цялата филхармония, всички солисти, оркестранти, хористи и 41 видни общественици в немския град.

Светът на музиката обаче е тесен за творческия размах на талантливия българин. Интересът към астрономията го отвежда към необятните пространства на космоса. И философът по душа и мечтател по природа свърза очарованието на музиката с безкрая на Вселената.

НАСА взима безпрецедентно решение: Астероидът 52292 ще носи името „52292 Kamdzhalov”.

Радвах се като малко дете. Да видя името си на първа страница на НАСА не съм си и мечтал дори, споделя Камджалов. Няколко дни не може да повярва, че това е истина.

Йордан Камджалов е един от успелите българи, който не забравя корените си. Преди четири години създава фондация „Йордан Камджалов”, за да подпомага талантливи български изпълнители, композитори и диригенти. Лауреатите на ежегодните конкурси на фондацията ще бъдат солисти на оркестъра на Пловдивска опера на концерта на 6 юни в Концертна зала от 19 ч. Диригентската палка ще вдигне маестро Камджалов.

В антракта той ще раздава автографи на книгата за него „Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов”, чиято световна премиера ще бъде в Пловдив. Тя е на немски език с резюме на седем езика, един от които е родният български. Книгата представя творческото разбиране  на Камджалов за единството между музика, философия и наука, автори са доц. д-р Спартак Паскалевски и доц. дфн Румяна Златанова. /Марица/