Преглед на печата

„Преса“ информира от първа страница, че миньори готвят бунт за 90 милиона лева заради американските ТЕЦ-ове в „Марица-изток“. Централите са натрупали дълг заради въглища. Миньорите чакат да получат парите си до следващата седмица, след което са решени да стачкуват.

За друг предстоящ протест – на ветеринарите, информира вестник „Земя“. Те обявиха, че спират имунизацията на селскостопанските животни, защото държавата е намалила парите за това почти четири пъти. Ветеринарните лекари декларират, че Агенцията по храните крие истината за заразни заболявания на различни места в страната, а това води до унищожение на стотици животни.

„Капитал дейли“ излиза с водещо заглавие „Брюксел започва наказателна процедура срещу България заради „Южен поток“. Вестникът дава и подробна информация за разпределението на еврофинансирането на страната ни по оперативната програма „Човешки ресурси“, по която ще получим повече от 2 милиарда лева.

„Сега“ съобщава: „ДПС взе лъвския пай и от последните пари за регионите“. Общини на двете управляващи партии получават финансиране от правителството по няколко пъти, допълва изданието. В днешния брой има анализ и за още един вид прахосване на средства по повод идеята на вътрешния министър Цветлин Йовчев за съдзаване на нов антитерористичен център в ДАНС.

„Труд“ съобщава, че Националната агенция за приходите предприема спешни мерки за събиране на данъците. 124 милиона лева по-малко от планираното са приходите за първите четири месеца от годината.

„Новинар“ алармира от първа страниця „Караме коли с корабно гориво“. Констатацията е след проверки на бензиностанции, довели до затваряне на обекти заради некачествено гориво. „Монитор“ допълва по темата, че 25 на сто от дизеловото гориво е менте. Вестинкът предлага интервю с метеоролога Петър Янков, който уверява, че жегата идва у нас през юли, а през август времето ще е подходящо за морска почивка.

„24 часа“ разработва идеята на социалистическата партия държавните служители да си плащат здравните осигуровки. Вестникът предлага седем варианта за развитие на политическата криза у нас. Една от тях е Орешарски да остане премиер, но начело на служебно правителство.
„Основният риск за нас е кризата в Украина“, споделя в интервю за „Преса“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

„Дума“ избира като водеща тема намеренията на просветния министър Анелия Клисарова да има само по един учебник за предмет, а не както е сега учителите да избират от няколко учебника. Спестените пари ще се използват за модернизация на училищата.

„Труд“ отделя две страници на опазването на черешовата реколта с помощта на жандармерията и на факта, че топлата зима и студената пролет са намалили реколтата наполовина.
За „Телеграф“ водеща тема е кризата, засегнала и платената любов. Лелки подбивали младите жрици в интернет. Вестникът информира и че ще конфискуват имането на така наречените братя Галеви.

„Стандарт“ предлага не толкова злободневни теми днес, като освен подробности за откриващия се Панаир на книгата публикува интервю със световноизвестния философ и пионер на алтернативната медицина Дийпак Чопра, който подчертава, че ядем токсична храна. /БНР/