Nike се произнаяса правилно „Найки“ обяви президентът на компанията

Продължаващият с години спор как точно се произнася името на една от най-големите спортни марки в света най-накрая бе разрешен и то от най-високо ниво.

Филип Найт, президентът на борда на директорите на Nike получил писмо в което го молели да отбележи правилното произношение, като имало посочени два варианта: „Найк” и „Найки”. Той отбелязал с кръгче варианта „Найки“ и изпратил обратно писмото.

Авторите на писмото Бен Мартин и Кендъл Питърс постнаха снимка на писмото с отбелязания от Найт верен отговор. Двамата студенти по маркетинг и реклама казват: „Имахме приятелски спор и даже се хванахме на бас и решихме да пишем на Филип Найт за да разреши не само нашия спор, а и да сложи край на двойнствената ситуация. Приложихме в писмото марка и адресиран плик така че след като отблежи с кръгче правилния отговор да ни го върне. Ние всъщност се съмнявахме, че ще получим отговор, но след няколко седмици писмото се върна.”

Филип Найт собственоръчно е заградил варианта "Найки"
Филип Найт собственоръчно е заградил варианта „Найки“

Найки е създадена през 1964 от спортиста Филип Найт и неговия треньор Бил Бауърман като първоначално името е Blue Ribbon Sports (синята панделка на спорта). През 1978 фирмата официално се преименува на Найки. Логото е създадено още през 1971 г. от състудентката на Найт Керълайн Дейвидсън, а компанията й плаща за дизайна 35 долара.