Кралят на Испания Хуан Кралос абдикира от трона

След повече от 40 години царуване кралят на Испания Хуан Карлос абдикира от трона в полза на сина си принц Фелипе, съобщи министър председателят на страната. 76-годишният крал преживя прехода от диктатурата на Франко към демокрация и членство в Европейския съюз. Това е вторият монарх в Европа, който абдикира наскоро след като крацилата на Холандия Беатрикс след 33 години се отказа от престола в полза на сина си Вилхелм-Александър през април миналата година.

„Това е моето решение да абдикирам, крал на Испания Дон Хуан Карлос І де Бурбон“ писмото, връчено на премиера Рахой

„Негово величество, крал Хуан Карлос току що ми съобщи, че ще сдаде трона, убеден съм, че това е най-добрият момент за промяна”, заяви министър председателят Мариано Рахой в изненадващо съобщение до медиите. Той не уточни кога ще стане абдикацията, защото правителството трябва да създаде легален механизъм за отказа от трона и възкачването на 46-годишния принц Фелипе под името Филип VІ. Според Рахой, причина за отказа от трона е здравословното състояние на краля, който претърпя пет операции за две години. Хуан Карлос е коронясан за крал през 1975, два дни след смъртта на диктатора Франко, който го избра за престолонаследник на дядо му Алфонсо. Известен като Дон Жуан, за краля се твърди, че е имал отношения с над 1500 жени, сред които даже е намесено името на починалата принцеса Даяна.

Принцеса Летисия, принц Фелипе и Хуан Карлос

Оженва се през 1962 г. за София Гръцка и има от нея три деца, инфантите Елена и Кристина, която се омъжи за испанската звезда на хандабала Иняки Урдангарин и престолонаследника принц Фелипе, който се ожени за журналистката Летисия Ортис от която има две дъщери. Фелипе имаше все по-нарастваща роля в церемониите през изминалата година и името му не е опетнено от скандали за корупция като това на сестра му Кристина и зет му Урдангарин. Фелипе се радва на 66 на сто подкрепа от поданиците на кралството, които смятат, че той ще възстанови репутацията на монархията в Испания.