Викат 22 свидетели на катастрофата срещу Катя

22 свидетели на катастрофата с Катя от Руската гимназия са се обадили на тел. 112 за да съобщят за инцидента, при който гръцкият студент Боскос се вряза в автобусната спирка на Герджика и рани момичето. Предстои те да бъдат разпитани, съобщават от прокуратурата.

Във връзка с настъпилото пътно-транспортно произшествие на 19.05.2014г. в гр. Пловдив, при което пострада 16-годишната Катерина Матеев, с първото действие по разследването – оглед на местопроизшествие е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 1, б. Б от НК във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК – за причинена по непредпазливост средна телесна повреда в следствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Наказанието, което законът предвижда за това престъпление е лишаване от свобода до три години или пробация.

Към настоящия момент по делото са разпитани общо седем свидетели – очевидци, включително водачът на лек автомобил Мерцедес и съпругата му. Предстои установяването на множество лица – очевидци на произшествието и разпитите им в качеството на свидетели, доколкото е събрана информация за подадени 22 бр. сигнали от различни лица – очевидци на тел. 112 относно настъпилото произшествие.

Постъпило е експертното заключение по назначената съдебна медицинска експертиза, съгласно което по отношение на пострадалото момиче са причинени няколко средни телесни повреди, които се намират в причинно-следствена връзка с пътно-транспортното произшествие.

По делото е назначена съдебна авто-техническа експертиза, чието заключение не е депозирано по делото към настоящия момент. Тази експертиза е назначена с цел да се получи експертно мнение относно механизма на пътно-транспортното произшествие и причините за възникването му. Приложени са и множество писмени материали.

По отношение на водача на спортния автомобил Нисан са събрани данни за извършени от него множество нарушения на Закона за движение по пътищата за шофиране с превишена скорост, за което е бил санкциониран по административен ред. Към момента по делото му е повдигнато обвинение по горепосочения текст и по отношение на него е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция в размер 3000 лева”.

Информация относно фактическата обстановка по делото и относно последващите действия на прокуратурата и разследващите органи във връзка с повдигането и конкретизирането на обвинения по досъдебното производство ще бъде евентуално изнесена на по-късен етап от разследването, след като бъдат събрани всички съотносими доказателства по случая и след като същите бъдат анализирани.

Продължават да се извършват към момента активни следствени действия по образуваното досъдебно производство за установяване на фактическата обстановка по случая. /Марица/