Пак умуват за сезонна Гражданска отговорност

На сметка ще излязат шофьорите от селата и собствениците на мотоциклети

Идеята за сезонна полица по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите отново излезе на дневен ред в контекста на промените в Кодекса за застраховането, които предстои да бъдат направени до края на тази година.

Идеята не е сред задължителните текстове, които страната ни трябва да въведе в законодателството си заради европейските директиви, но пък бе лансирана от ресорния заместник-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн, пише zastrahovatel.com.

И сега практиката показва, че голяма част от водачите в малките населени места, които не излизат извън пределите им, карат без застраховка. Това важи и за т. нар. “летни” шофьори, които управляват автомобила си само няколко месеца в годината. Те сключват полицата си на вноски и “забравят” да платят поредната вноска в момента, в който приберат автомобила в гаража.

За да се избегне масовата практика водачите да плащат само една или две вноски по “Гражданска отговорност” и да карат автомобила си целогодишно, се въведе и нормативна промяна. Според нея автомобилът може да се спре от движение за известно време, а когато водачът му реши, че може да поднови задължителната си застраховка, отново да му бъде върнат талонът на колата.

Строгите санкции също явно не помагат за повишаване на обхвата по задължителната застраховка. В момента в Кодекса за застраховане за несключили задължителната полица се предвижда санкция от 400 до 600 лв. за физическите лица и от 2000 до 5000 лв. за юридическите лица.

При повторно нарушение тези глоби са съответно 2000 лв. и 10 000 лв. На фона на вече казаното всъщност идеята за сезонна полица не е за пренебрегване. В момента обхватът на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” е между 82% и 83%, което означава, че около 20% от автомобилите у нас нямат застраховка.

За да се избегне схемата да се сключи полица, да се плати първата вноска и след това да се “забрави” за останалите вноски в бранша от години настояват за въвеждането на т.нар. “сезонна полица”. Застрахователи определят идеята като резонна, но според тях е необходим строг контрол, за да е сигурно, че водачите ще използват това право, а няма да го прилагат по отношение на целогодишното шофиране.

Аргумент в посока на “сезонната полица” е и това, че има много превозни средства, като каравани и мотоциклети например, които не се карат целогодишно.

В крайна сметка тези хора трябва да имат възможност да сключват застраховка само за периода, в който реално могат да употребяват превозното си средство.
/Марица/