Откриват реставрираната антична крепост „Перистера“

Реставрираната и изцяло обновена крепост „Перистера“ край Пещера ще бъде официално открита тази вечер.

Крепостта е разположена на хълма „Света Петка” и е строена през IV век от новата ера. Възстановена е цитаделата на крепостта с идеята тя да се превърне в култов и археологически парк.

„Перистера” е била един от първите центрове за разпространение на християнската религия по тези места. Архитектурният план на крепостта е уникален, тъй като две от кулите са изградени като църкви. Това са единствените намерени в България църкви в крепостни стени – твърди доц. Бони Петрунова, ръководител на археологическата експедиция и зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

Името „Перистера” означава гълъб, гълъбово място, затова я наричат Крепостта на гълъба. Според древните легенди мястото на хълма „Света Петка” край Пещера е с голяма енергийна сила и е открито още от бесите. Археолозите смятат, че мястото е било древно тракийско светилище.

През римската епоха – от II до началото на III век, на това място е бил изграден кастел, тъй като наблизо е минавал един от главните пътища между Горнотракийската низина и Егейско море.

Античната крепост „Перистера” ще се бори за челно място сред най – известните чудеса на България. През ноември тя ще бъде рекламирана на туристическите борси в Лондон и Лайпциг.
/БНР/