Възстановиха паметната плоча на братя Търневи

Днес в 10.30 часа на бул.”Васил Левски” /северно от църквата Св.Иван Рилски” кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев откри тържествено възстановената паметна плоча на братята Христо и Георги Търневи – съратници на Левски, Бенковски, Кънчев и Волов.

turnevi

Гости на церемонията бяха арх.Илко Николов – председател на Общински съвет Пловдив, Гошо Къчков – общински съветник от ПП ГЕРБ, Димитър Колев – кмет на район „Западен”, Людмил Русанов – заместник-кмет на район „Южен”,Басет Иса – заместник-директор на ОП „Градини и паркове”, Лариса Кътова – заместник-кмет на район „Северен”, служители от районната администрация при район „Северен”, директори на здравни и просветни заведения от район „Северен”, граждани.

Нели Нончева – главен експерт „Образование и култура” при район „Северен”произнесе слово пред този къс българска история, каменен знак от миналото на Пловдив и Кършияка, който изразява благодарност и признание във вечна памет на двама българи родолюбци.

„След години други хора ще минават по тази улица, а на постамента, върху твърдия камък, ще остане знакът за едно родолюбиво дело и за благодарността на поколенията. Днес сме пред трима герои-двамата братя Търневи, дейци на Априлската епопея, и техния хан – убежище и закрилник на десетки знайни и незнайни родолюбци, отдали енергията и живота си на свободна България”.

„Предстои изграждане на ефектно осветление на паметната плоча, както и поставяне на пейки, в близост до новия фонтан, за да се превърне това място в уютен кът за отдих” – коментира Ралев.

Всички гости на събитието положиха цветя пред паметната плоча в знак на признание на двамата братя родолюбци.