Лятна програма OPERA OPEN Верди фестивал

Няколко оперни премиери, два гала-концерта и  големи звезди  от световната музикална сцена  ще участват в лятната програма  OPERA OPEN  на Държавна опера Пловдив на Античния театър.

Програмата  на  обновения 31-ви Верди фестивал, с включени творби от Вагнер, Шопен и Гершун,  който ще се състои през юни и юли  на Античния театър, има амбицията да се  превърне във водещо събитие, а Пловдив  в център на културен туризъм в страната, и на Балканския полуостров.

За първи път в Пловдив  за гала концерта-100 години от рождението на Борис Христов идва световноизвестният бас грузинецът Паата Бурчуладзе, солист на Болшой театър, Арена ди Верона, Метрополитен, Ла Скала . Също за първи път в Пловдив  ще се представи  спектакълът-феерия „Полета на валкюрите”  с музика от „Пръстенът на нибелунгите” от Вагнер със солист Елизабет Стрид, солистка на Вагнеровия оперен фестивал  в Байройт и  на  Чикагската опера.

В Пловдив  в „Аида” в патрньорство с известния наш тенор Камен Чанев ще чуем и  китайката Хуи Хе – една  от най-известните в света изпълнителки на главните роли  в „Аида”, „Мадам Бътерфлай” и „Тоска”. За „Дон Карлос” от Германия пристига баритонът със световна кариера Владимир Стоянов. След 30 фестивални  години на  сцената продължава да шества „Кармина Бурана”  с участието на балет „Арабеск”. Националната опера и балет ще гостуват с „Нощ в синьо” по музика на Шопен и Гершуин.

Артистичен директор на фестивала е Иван Ангелов, който от 1980г. работи  в най-престижните европейски  и световни  оперни театри. Благодарение на неговите  контакти,  бюджетът на фестивала  от 180 000 лева  по неговите думи е „приятелски”, за да е възможно  в Пловдив  да дойдат такива  големи звезди от световния оперен афиш. Репортажът е на Галя Митева. /БНР/

2 comments

  1. Гледам голяма част от Верди фестивал на Античен теаър,
    но защо не се публикуват датите на обявените спектакли.
    За голямо разочарование се отварят страници с дати от
    2013 год., но такива от 2014 год,липсват.

    1. По ред причини организаторите преименуваха фестивала и сега той се казва ЛЕТЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА АНТИЧЕН ТЕАТЪР 2014 – OPERA OPEN. Програмата може да видите като натиснете Афиш

Коментарите са изключени.