Все по-малко хора внасят осигуровки

През 2013 г. дефицитът на пенсионната система е намалял, но демографската криза ще доведе до растящ недостиг в бъдеще

Дефицитът на държавното обществено осигуряване през 2013 г. е намалял с почти 33 млн. лв. спрямо година по-рано и е с 93 млн. лв. под първоначално планирания. Така през миналата година дупката в държавното обществено осигуряване се свива леко до 1.8 млрд. лв. Основната причина за по-добрите резултати е, че разходите за пенсии са по-малко от планираните заради намалелия брой пенсионери.

Същевременно обаче броят на хората, които внасят осигуровки, също се е свил и в резултат се затруднява и изпълнението на приходната част. Това показват данните от годишния отчет на Националния осигурителен институт (НОИ) за изпълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

През следващите години обаче дупката в бюджета на осигурителната система ще продължи да расте като ефект от все по-застаряващото население и паралелно намаляващата работна сила. Осигурените вече почти са се изравнили с хората, излезли от пазара на труда, и са спаднали до 2.7 млн. души (виж графиката). Това означава, че всеки работещ издържа един пенсионер. През 2060 г. пък дупката в бюджета на фонд „Пенсии“ ще се е увеличила над четири пъти и дефицитът ще достига почти 9 млрд. лв., показват прогнозите на Националния осигурителен институт.

По-малко осигуровки

Разходите на държавното обществено осигуряване през миналата година са били почти 9 млрд. лв., или почти 10% от БВП, като от осигурителния институт са направили икономия от 72 млн. лв. Тя идва основно от плащанията за пенсии, но са направени и по-малко разходи спрямо планираните по всички фондове с изключение на някои краткосрочни обезщетения (болнични и отглеждане на малко дете например), уточняват от НОИ.

Едновременно с това обаче събраните приходи също са по-малко от заложените – с 38 млн. лв., или 99.1% от плана (виж инфографиката). Основната причина е, че броят на осигуряващите се в системата също е бил по-малък от очакваното с почти 48 хил. души, като вноски за пенсия са правили едва 2.7 млн. души. Затова и приходите от осигуровки са с 67 млн. лв. под първоначално разчетените 4.2 млрд. лв. (виж графиката).

Почти толкова са и общо събраните приходи – 4.3 млрд. лв., като останалото е трансфер от държавата. Тя внася 12% върху доходите на всички осигурени. Освен това покрива и дефицита в системата с приходи от данъци. Така за миналата година общият трансфер на държавата в бюджета на държавното обществено осигуряване е бил 4.7 млрд. лв.

Демографска заплаха

Въпреки по-добрия общ резултат в системата на общественото осигуряване обаче фонд „Пенсии“ е превишил предвидения в бюджета дефицит. Там недостигът е бил с 47 млн. лв. повече от планираното и е достигнал почти 1.8 млрд. лв. (почти целият дефицит идва от фонд „Пенсии“).

Това е резултат от по-малко постъпили приходи от пенсионни вноски – със 144.4 млн. лв. (заедно с по-ниски разходи за доходи за старост – с 97.6 млн. лв.).

В същото време през 2013 г. са се пенсионирали почти 9 хил. души по-малко в сравнение с година по-рано. Причината е реформата от 2012 г., след която стажът и възрастта за пенсиониране започнаха да нарастват с по 4 месеца годишно. Така  на пазара на труда през предходните две години останаха повече хора. Реформата обаче беше спряна през тази година от кабинета „Орешарски“ и това вероятно ще доведе до по-голям брой нови пенсионери за тази година. /Капитал/