Наситен културен календар за днес

Валери Ценов открива изложба живопис в галерия „Аспект”. В  първия от трите цикъла- „Антични морета”, художникът продължава една дълго вълнуваща го тема – античността, древните народи и култури, техните митове и легенди.

В цикъла „Тайни градини” се опитва да пренесе върху платното своето разбиране за вътрешното пространство на всеки човек, което е своеобразна смесица от спомени, мечти и блянове, свързани с природата. В  третата група картини са  женските образи.

Изложба „Трансформации” ще бъде открита тази вечер  в Центъра за визуално и мултисензорно изкуство. Авторите се обръщат към природата  като феномен  и човека, които са в  постоянен процес на развитие и трансформация, като са оставили околната среда да  им въздейства в най – чистата си форма.

Изложба  на Николай Кучков ще се открие в галерия „Дяков”. В нея авторът интерпретира  артефакти  от  гръко-римския пантеон на  Филипопол. Регионален етнографски музей Пловдив представя уникалната ескпозиция „Съкровищата на „Сурп Кеворк”.

В изложба са събрани уникални предмети от ХVІ-ти до началото на ХХ-ти век – църковна утвар, настолни и нагръдни кръстове, потири, мирохранителници и мощехранителници, свещенически колани, стари ръкописни евангелия, султанският ферман за строежа на църквата и много други. Всичко е плод на изкусната работа на арменските майстори-златари.

И още една покана: Васко Кръпката и Подуене блус бенд започват от Пловдив националното си турне по случай 25-години на сцената. Първият концерт е тази вечер на Лятно кино „Орфей“. /БНР/