Дължат извинение на България и Румъния

Месеци наред политици и медии във Великобритания всяваха паника заради очаквания наплив на българи и румънци. Сега обаче статистиката доказа, че апокалиптичните им прогнози нямат нищо общо с реалността. Ето фактите:

Британският депутат Кийт Ваз, придружаван от десетки журналисти, прекара 1-ви януари 2014 година на лондонското летище „Лутън”. Той отиде там, за да види с очите си българите и румънците, които се очакваше да залеят страната му след отпадането на ограниченията за работа. В крайна сметка обаче Ваз посрещна един-единствен пришълец, което го накара да заяви, че опасенията за огромна имигрантска вълна от България и Румъния са безпочвени.

Днес думите му намират потвърждение в статистическите данни: през първите три месеца на 2014 година броят на работещите във Великобритания български и румънски граждани е намалял с 4 000 души в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Данните на британската статистическа служба сочат, че общият брой наети на работа българи и румънци е 140 хиляди. Това представлява по-малко от половин процент от работната сила на Острова.

Много шум за нищо?

Увеличение все пак има: с 28 хиляди спрямо същия период на 2013 година, но това нарастване е много по-малко от очакваното, а и е настъпило още преди отпадането на трудовите ограничения в началото на тази година. Така „малкият брой българи и румънци, които пристигат да работят във Великобритания, е в силен контраст с взривоопасната реторика по-рано”, коментира Дани Алекзандър, главен секретар на британското министерство на финансите.

Реториката, за която говори Алекзандър, не остана без ефект: британският премиер Дейвид Камерън отвърна на страховете на сънародниците си с редица законодателни промени, ограничаващи достъпа на имигрантите до социални помощи. Макар статистическите данни да доказват, че очакваният наплив на имигранти не се е състоял, малко вероятно е тези промени да бъдат анулирани.

Нещо повече – на предстоящите европейски избори националистическата партия UKIP се очаква да заеме второ място, изпреварвайки управляващите консерватори на Камерън. Лидерът на UKIP Найджъл Фараж беше един от най-активните в кампанията срещу българите и румънците. Той не пропускаше възможност да изплаши британците с прогнози като тази, че всяка седмица в страната щели да пристигат по 5 000 души в търсене на работа. През април пък UKIP излезе с плакати, които предупреждават, че британците са застрашени от 26 милиона европейски имигранти. Дойче Веле се обърна към партията с молба за коментар на новите данни, но запитването ни остана без отговор.

„Тези, които предвещаваха края на света на 1-ви януари, сега дължат извинение на България и Румъния“, настоява депутатът Кийт Ваз, който е шеф на парламентарната комисия по вътрешните работи. На същото мнение е и Барбара Рош, председател на организацията „Migration Matters”, която в интервю за Дойче Веле заяви, че след „цялата паника около Румъния и България статистиката съвсем ясно доказва, че броят на техните граждани всъщност намалява“. Рош дори прогнозира, че според днешните данни ще са нужни цели 90 години, за да се стигне до 26-те милиона имигранти от плакатите на UKIP.

Напливът тепърва предстои?

Не всички обаче смятат новите данни за надеждни. Сър Андрю Грийн, председател на организацията „Migration Watch UK”, коментира за Дойче Веле, че макар да е трудно да се правят заключения на базата на данни за период, който обхваща само три месеца, тези данни все пак показват увеличение в сравнение със същия период на 2013 година. Фактът, че това нарастване се е състояло още през миналата година, означава, че сега, след падането на ограниченията, може да се очаква още по-голям скок на имиграцията от двете страни, казва Грийн и добавя: „Това е в съответствие с нашата прогноза за увеличение на българите и румънците с 50 хиляди души във всяка от следващите пет години“. /DW/