Джаз и фолклор в Първо студио на Радио Пловдив с именития музикант Марио Станчев

Тази вечер в 19 часа „Камерна сцена Пловдив“ посреща именития български пианист Марио Станчев.

Той пристига от Лион специално по покана на джаз китариста Веселин Койчев, с когото ще представят проекта  „Фолклорни и джаз акценти“ в Първо студио на Радио Пловдив.

В концерта ще участват още академичният народен хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с диригент Костадин Бураджиев и кавалджията Васил Василев.

„Фолклорни и джаз акценти“ включва някои от най-красивите български народни песни, обработени за дамски народен хор и аранжирани с хармоничните и ритмически похвати на джаза и фюжъна.  Обработките са на Костадин Бураджиев, Веселин Койчев, Вичка Николова и Цветан Недялков. Ще бъдат изпълнени и авторски пиеси в български стил на Марио Станчев и Дарин Бърнев.

Станчев е сред най-успелите в световен мащаб български джазови музиканти, блестящо реализирали потенциала си в чужбина. За неговите композиции и оркестрации  международната критика е единодушна: „Класически влияния и български фолклор, претворени в модерен джаз, който не забравя да суингира! Мащабните и колоритни оркестрации на Марио Станчев се вписват в традициите, от които и Дюк Елингтън не би се отказал. Той дава на своите музиканти шанса да покажат истинската си стойност“.

Веселин Койчев е име, с което Пловдив неслучайно се гордее. Ръководител на легендарната джаз формация „Бели, зелени и червени”. Автор на джаз, поп, симфонична и театрална музика, обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Смесването на джаза с елементи на рок, българска народна музика и класическа музика са в основата на неговото творчество. Изявява се с най-големите имана на българския джаз, както и с емблематични световни джазмени.

В дискографията му са 10 албума, в кариерата си има над 1000 концерта на всички форуми на джаза у нас, Гърция, Сърбия, Русия, Македония, Кипър, Мароко, Финландия, Италия, Англия и др. Преподава китара в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Пролетният сезон на „Камерна сцена Пловдив” се съфинансира от Община Пловдив. Реализацията му е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019. Проектът партнира и с АМТИИ, която чества своята 50-годишнина през 2014 г. /БНР/