Дългото сбогуване

Защо западните инвеститори напускат България и какви са рисковете от това

„Никога повече в България.“ С тези думи не един чужд инвеститор напусна през последните четири години. Процесът започна малко след старта на кризата и продължава и в момента. Причините са както външни, така и изцяло вътрешни за България. А тенденцията е почти винаги местни лица да заемат овакантените позиции. Този процес затваря икономиката и поставя различни спирачки пред растежа й.

Преди десетина години повечето от сделките на българския пазар бяха свързани с навлизането на чужди инвеститори. В последните две-три години това видимо започна да се обръща – през 2013 г. например по-големият дял от сделките по сливане и придобиване вече бяха между чужда и местна компания (или свързана с български собственици), като последните този път са в ролята на купувачи.

Подобна е ситуацията и в двете предходни години. „Ако преди 2009 г. имахме по 9-10 сделки с чужди инвеститори, сега те са едва една-две“, лаконично коментира случващото се представител от адвокатските среди, които имат доста ясна представа за промените в средата.

По думите му повечето стратегически инвеститори, особено в силно регулирани сектори, просто нямат предвидимост за дейността си в страната и по тази причина я напускат. Фондовете за дялов капитал пък до такава степен вече имат негативен опит тук (на едни бизнесът направо беше откраднат, на други със законови промени секторът беше направен неатрактивен), че решението им да не инвестират повече в България вече е не само рационално, но и емоционално.

Количествено доказателство, че инвеститори изчезват, са стопилите се преки чуждестранни инвестиции в страната след началото на кризата. Ако преди нея те бяха в рамките на няколко милиарда евро годишно (виж графиките), последните три години едва стигат 1 млрд. евро. Като немалка част от тях идват от чужда дестинация – например Холандия, Кипър, Швейцария или Британски Вирджински острови, но в действителност произходът на средствата за вложението често е местен, т.е. зад офшорното дружество инвеститор стои български играч.Инфографика

Увеличаване

Спадът не е проблем, създаден вчера, нито ще изчезне с магическа пръчка. Виновни за ситуацията, разбира се, са и кризата, която оголи истината за нереформираната българска държава и икономика, и правителството на ГЕРБ, което прогресивно влошаваше средата до падането си от власт. Но настоящото управление не само не прави нищо, за да коригира тази тенденция, а сякаш има за цел да я подсили. През ден правителството и парламент излъчват сигнали към чужденците, които казват „не сте желани“. Изгонването на европейците от пазара на земя, войната с чуждите собственици на ЕРП чрез заплахите за отнемане на лицензите, специалното законодателство срещу големите вериги.

Приемани като част от някакъв криворазбран поход срещу „колонизаторите“, тези стъпки няма да постигнат нищо друго, освен да вдигнат разходите и съответно цените, които българите плащат за различни услуги. Но по-важно е, че те може да окажат негативно влияние и на онези отвън, които смятат да вложат парите си тук. В икономика, която не създава особено големи вътрешни ресурси за растеж, това може да е разликата между нагоре и надолу. /Капитал/