Културен афиш за 9 май

фото filibe.com

”Артистът присъства формално на Земята” е темата на 11-ото издание на  фестивала за съвременно изкуство Арт Позитив в Баня Старинна,  организиран от сдружение „Изкуство днес”. Форумът е фокусиран върху представянето на пловдивски артисти в областта на съвременното изкуство.

Премиера на  антологията „Когато ме търсиш” с творби на поети и писатели от Саксония Анхалт в превод на български език и на антологията „Литературен Пловдив” с творби на пловдивски автори в превод на немски език ще се състои в  постоянната експозиция „Енчо Пиронков” в Старинен Пловдив.

Художникът Свилен Блажев ще открие самостоятелна изложба живопис в галерия „Люнион”. Картините са под надслова „Атон” и са творческа интерпретация на Света гора.

Пловдивският тенор Ивайло Михайлов ще изнесе открит урок по музика от 9 часа във Френската гимназия, на която е възпитаник. Той ще разкаже с помощта на мултимедия за участието си като жури на хитово състезание във Виетнам, за работата си като оперен изпълнител  в Букурещ.

Книгата на Румяна Пенчева „Българинът по света в началото на ХХ век” ще  бъде представена от Младен Влашки в Балабановата къща тази вечер от 18 часа.Събитието се организира от Общински институт „Старинен Пловдив“ и е по повод Деня на Европа.

С прожекция на българския филм „Кецове“ на Валери Йорданов и Иван Владимиров в Асеновград се открива четвъртото издание на фестивала за късометражно кино „В обектива“. В конкурсната програма са включени 13 късометражни игрални филма на дипломирани режисьори, на студенти и любители.

Пловдив ще отбележи Деня на Европа с концерти едновременно на четири знакови за града места. По обед на пл.  „Стефан Стамболов”, на стълбите на „Каменица” и пред катедралния храм „Света Богородица”, както и в градинката до Римския стадион ще свирят и пеят Духовият оркестър, хор „Евмолпея”, вокална група „Сладурани” и духовият оркестър на музикалното училище. /радио Пловдив/