Скандал за парите, похарчени за Колодрума!

Скандал се очаква на днешната сесия на Общинския съвет заради парите за Колодрума.

Страстите в залата ще се разгорят заради предложението на кмета Иван Тотев. Градоначалникът иска местният парламент да му даде мандат да води преговори с финансовото министерство за осигуряване на 12 млн. лева от държавния бюджет, с които да завърши Спортната зала на Асеновградско шосе.

Според информацията на Тотев държавата е отпуснала за Колодрума веднъж 15 млн. лева и втория път – още 12 милиона. За строеж на залата е наета фирма „ГБС – Пловдив”, но обектът е замразен от октомври миналата година, заради липса на пари. Договорът с Главболгарстрой е подписан за сумата от 24 млн. лева без ДДС, от които са осигурени само половината. Според същия договор строителят ще получи 2,4 млн. лева печалба от обекта.

Атака срещу липсата на прозрачност при харчане на публичните средства предприеха още вчера общинските съветници от НИЕ Славчо Атанасов и Слави Георгиев. Те няма да гласуват мандат на кмета за преговори с аргумент, че досега той не е представил отчет какви средства са вложени, какъв обем от работата е свършен и колко ще струва въвеждането на залата в експлоатация заедно с прилежащата инфраструктура.

Втората причина е, че фирма „ГБС” е в лични отношения с кмета. Именно тя е построила хотел „Империал” и новата къща на Тотев, а също така е дала един милион лева назаем на майката на градоначалника, твърди Слави Георгиев.

На сесията ще се гласува списъкът с 16 директори и учители, предложени за почетни значки по случай 24 май. За втори път ще се гледа бюджетната прогноза за 2015 – 2017 г., тъй като след двучасов скандал на предишната сесия решението, взето на ръба на кворума, е върнато за ново разглеждане от областния управител Венцислав Каймаканов.

В дневния ред има няколко продажби на жилища на техните наематели и промяна на наредбата за опазване на околната среда. Според една от поправките физически и юридически лица няма да могат да засаждат декоративни дървета на общински терени без разрешение на кмета или упълномощено от него лице./Марица/