Повишения замениха наказанията за скъпата ограда с Турция

Прекрояват правилника за военния закон заради новия началник на отбраната

Повишения в длъжност и звание, а не наказания заради пропуските в проекта за оградата в Сухопътните войски – това в крайна сметка е решил министърът на отбраната Ангел Найденов. Вчера правителството одобри новите генерали в армията, като за двама от тях се очакваше да понесат отговорност за скандала.

Командващият пехотата ген. Нейко Неков ще бъде назначен за зам.-началник на отбраната. Началник-щабът на войските ген. Андрей Боцев пък ще заеме неговото място. Те и още двама генерали по думите на министър Найденов щяха да бъдат наказани заради пропуски в маркетинговото проучване за съоръжението.

В крайна сметка не само не се стигна до наказания, а с вчерашното решение висшите военни бяха компенсирани, след като явно прибързано бяха определени за наказание. Както установи проверката на инспектората на Министерския съвет, основна вина за поскъпването на оградата има не Министерството на отбраната, а МВР, което е обявило погрешно първоначалната цена от 5,1 млн. лв.

В същото време в момента Сухопътните войски изграждат без проблеми оградата, а в МВР дори не беше направена вътрешна проверка и така никой не понесе отговорност.

Освен ген. Ненов началникът на отбраната ще има още един заместник – досегашния командващ на бойната авиация ген. Константин Попов. Неговото място ще бъде заето от ген. Румен Радев. За мястото на военен №1 беше предложен контраадмирал Румен Николов.

За да заеме този пост обаче, се наложи правителството да промени правилника за прилагане на военния закон. С измененията се дава възможност тази длъжност да се заема от офицери с една степен по-ниско звание. В момента на Николов не му достигат две степени за началник на отбраната, затова на Гергьовден той ще бъде повишен в звание вицеадмирал. Бъдещият началник на отбраната е учил във военноморското училище по едно и също време с министъра на отбраната.

Новите генерали

– Бригаден ген. Драгомир Димитров, директор на НРС, става ген.-майор

– Полк. Георги Миленов, зам.-директор на НРС, става бригаден генерал

– Бригаден ген. Румен Радев, зам.-командващ на ВВС, става ген.-майор

– Полк. Иван Лалов става бригаден генерал и ще оглави “Граф Игнатиево”

– Полк. Михаил Попов става командир на “Специалните сили” със звание бригаден генерал

– Полк. Анатолий Кръстев ще бъде назначен за зам.-командир на ВВС със звание бригаден генерал /Сега/