Наплив на независими кандидат-евродепутати – за всекиго по нещо

Само ниската летва за участие ли е причината на евроизборите на 25 май да има 6 независими кандидати за евродепутати, или двойно повече от самостоятелните играчи на вота през 2009 г. и 2007 г.?

Вероятно зад всяка кандидатура се крият по малко амбиция, градене на имидж, а защо не и ползване на кампанията за други цели, след като за номинираните и издигащите ги комитети е ясно, че трудно може да бъде прескочена бариерата от 5.88 пункта, дори и при ниска избирателна активност.

От десет регистрирани инициативни комитета през ситото засега преминават 5-има независими кандидат-евродепутати за изборите през май, а проверката на ГРАО за необходимите редовни 2500 подписа продължава до 27 април. За сравнение през 2009 г. имаше само един извънпартиен играч – Чавдар Николов, който получи едва 0,33% от гласовете или с 18 пъти по-малко от нужното. Той обаче се оказа по-успешен в сравнение с двамата кандидати през 2007 г., когато участваха Никола Иванов и Мария Серкеджиева, издигната от Инициативен комитет начело с предишния вицепрезидент Тодор Кавалджиев (1997-2002г.).

В капана на уседналостта

Централната избирателна комисия заличи в сряда вечерта регистрацията на анализатора и независим кандидат Александър (Алекс) Алексиев, заради това, че не отговаря на изискванията за 6-месечна уседналост – да има постоянен и настоящ адрес у нас или в страна от ЕС, тъй като настоящият му адрес от 2006 г. е в САЩ според данните на ГРАО. Съветникът на бившия премиер Филип Димитров, който от години живее в САЩ, беше издигнат от Инициативен комитет, в който влизат бившият зам.-кмет на София и бивш зам.-председател от СДС Иван Сотиров, икономистът Красен Станчев, царистът Димитър Иванов.

Алексиев е син на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и фейлетонист Райко Алексиев, емигрант е в САЩ от 1965 г., научен сътрудник е в института “Хъдсън”, дълги години е работил в корпорация RAND, председател е на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София.

В обръщение към избирателите на сайта си alexalexiev.eu Алекс Алексиев посочва част от мотивите си да се кандидатира – “Още по-тревожен е фактът, че на политическата сцена днес няма ясна алтернатива. БСП, ДПС и “Атака” са възможно най-продажното и антибългарско управление на страната от прехода насам. ГЕРБ продължава да защитава “Южен поток”, който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи, те също защищават интересите на Москва.

Остават реформаторите, в чиито редове се намира партия, която възхвалява човек, който управлява със забрана на “Туитър” и “Ютюб” (Народната партия “Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов – бел. ред.).

Едва ли събирачът на бирени капачки за джип за над 100 000 лв. Виктор Папазов не е изчислил добре и възможностите си за европейските избори. Бившият шеф на Българската фондова борса стана известен в миналото с това, че при една от първите игри на “Загорка” изчисли по теорията на вероятностите, че ще му излезе по-изгодно да изкупува бирени капачки със съответните стикери, вместо да си купи джипа-награда или да инвестира в пивото.

Днес Папазов е независим кандидат за евродепутат, зад който застават музикантът Валди Тотев, магът Антраник Арабаджиян (Астор), юристът проф. Момяна Гунева, професорът по реторика Йордан Ведър, хирургът д-р Христо Мазнейков, сомелиерът Михаил Марковски и други.

Основният мотив на Папазов да се кандидатира, според сайта му nezavisim.bg, е липсата на алтернатива. “Партиите от изразители на идеи се превърнаха в ракови образувания, които изсмукват жизнените сокове на страната и народа. Те се превърнаха в корпоративно-олигархични структури. Омръзна ми да няма алтернатива. Омръзна ми да няма разлика за кого гласувам и дали въобще ще гласувам. Не искам повече да съм изправен пред фалшиви избори. Искам да избирам личности, а не партии”, пише той.

“Кандидатирам се, защото не харесвам тази “криво разбрана демокрация, която се купува с пари” и не работи за хората. Българите са разделени, обезверени и озлобени от безизходицата, в която живеят. Искам нещата да се променят и вярвам, че независим български депутат в Европейския парламент ще бъде пряк представител на хората”, заяви Папазов.

Мотото на кампанията му е “Искам Европа и за хората” и предлага десет идеи, защото “промяната все някога и все отнякъде трябва да започне” – “Европа на хората”, битка с бедността, по-малко регулации, “не” на бюрокрацията, здравеопазване, работещ единен пазар, еврофондове за малки и средни предприятия, иновации, млади предприемачи, образование през целия живот.

В графата “атрактивни”

кандидати за евродепутати се нарежда управителят на “Русалка тур” Евгения Банева – съпруга на бизнесмена Николай Банев. През последните години Банева влизаше в новините заради сблъсъците си с правосъдието заради неплащане на данъци на фирмите им и обвиненията срещу ГЕРБ. Според Банева партията на Бойко Борисов е подлагала на репресии нея и съпруга й, за да им вземе бизнеса. Банева беше осъдена условно, тъй като прекъснала електропровод, който минавал през курортния комплекс Русалка, който е собственост на семейството, но впоследствие присъдата беше отменена.

Пред “Дневник” тя обяви, че се кандидатира за евродепутат, защото “във вътрешното политическо блато хора като мен са “кауза пердута”, същевременно гражданската й позиция не можела да се примири с изпращаните от партиите “послушковци” в Европарламента. “Европарламентът е “бойно поле” на интересите на страните-членки и само високо образовани и подготвени българи могат да отстояват и развиват националните приоритети там”, посочи тя.

Останалите на терена

Сред интересните кандидат-евродепутати е и 24-годишният Николай Йовев с прякор Горския – един от четиримата задържани и обвинени за взрива в края на юни 2012 г. пред офис на “Евророма” в Сандански, при който тежко беше ранен 58-годишен мъж. В момента той е на свобода, с мярка за неотклонение “подписка”.

Горския е сочен за кандидат на националистите, тъй като в инициативния комитет влизат представители на неформални националистически организации и членове на фенклубове от София и страната, сред които “Национална Съпротива”, “Кръв и Чест”, както и Български национален съюз, който някога се оглавяваше от Боян Расате. Въпреки че регионални медии включват в подкрепата му и нерегестрираната все още в съда Националистическа партия на България на Симеон Костадинов, формацията му ще участва с две партии-мандатоносители на Павел Чернев – “Свобода” и “Либертас България”.

Зад кандидатурата на Николай Йовев прозира търсенето на поле за изява от футболните привърженици и премерване на възможностите им. “Политически затворник и доказан националист” са определенията за Йовев, заради които той е подкрепян.

Тезите, които Йовев и поддръжниците му застъпват, са много близки до вижданията на “Атака” – против либертарианския модел на управление, ликвидиране на монополите и мощна регулаторна роля от страна на държавата, против Европейския съюз в този му вид, “защото е превърнат в тирания на малцинствата над мнозинството”, против опитите “да се смени етническият и расов облик на Европа, както и раздутата администрация и легалната спекулация чрез консултантски услуги в целия съюз”, а най-много ги “дразни насаждането на педерастия, педофилия и дори кръвосмешение”.

Сред независимите кандидати за евродепутати е и активният участник във февруарските протести от 2013 г. Янаки Ганчев, който по-късно създаде заедно с бившия седесар Николай Гацев движение “Орлов мост  – за промяна”. През юли миналата година Ганчев обяви, че ще учредява и Народна партия, но така и не събра достатъчно учредители.

Кандидатурата му беше издигната от инициативен комитет “Народен блок”, като целта му е да бъде в тройката на тези избори, след което да започне национална кампания за провеждане на референдум за
условията за членство на България в Европейския съюз. България има нужда от промяна, каквато през последните 25 години не се състоя, каза Янаки Ганчев и обясни какво го е амбицирало да се кандидатира за евроизборите: “Чак, когато видях точно водачите на листите, които ще бъдат, те се сбъднаха 95%. И най-вече начинът, и борбите и имам чувството, че нищо не се е променило за тези 25 години. Едно БКП се пръсна на 20-30 малки БКП-нца и няма да се получи. Затова ние изчезваме като народ с осем човека на час. Това е основният проблем”.

Емигрантката Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти е петият кандидат за евродепутат. Тя е родена в София през 1963г., но е живяла в България само девет години. От 1985 г. живее и работи във Франция. Завършва гимназия в Париж, а след това и Сорбоната с магистърска степен по информация и комуникация. Автор е на книгите “КГБ и компания на щурм към Европа”, “Истината за атентата срещу Йоан Павел II”, “КГБ и сие”, “Газовата война. Заплахата от Русия” и “За кожата на Кадафи”. Специалист е по въпросите на изборното законодателство и води борба за изборните права на българите зад граница. /Дневник/