Кметове на прокурор за далавери с екопроекти

Брюксел ще прави проверки на новите депа и пътища

Сигнали до прокуратурата за нагласени обществени поръчки ще изпрати екоминистърът Искра Михайлова. Става дума за проведени процедури от общини по Оперативна програма „Околна среда” в периода 2010 – 2013 г.

Заради нарушенията страната ни може да загуби до 180 млн. лв. от еврофондовете. Парите се очаква да бъдат орязани тази и следващата година. Най-голяма може да е ножицата за проектите, по които парите са намалени с една четвърт, съобщиха вчера екоминистърът и вицепремиерът Зинаида Златанова, която предупреди, че се задават проблеми и по програмата за селските райони.

„При повторната проверка на разходите по „Околна среда” са открити 5 групи нередности”, отчете Михайлова. В първата група ставало дума за смесване на критериите за подбор и за оценка, т.е. за нагласени обществени поръчки. Открити били 10 такива нарушения, като в 4 от тях имало и други нередности. При проверките били засечени и 13 поръчки, в които имало
незаконно намаляване на сроковете за кандидатстване на фирмите. В 12 случая се изисквало задължителна регистрация в Камарата на строителите в България и така били отрязани от участие дружества от други държави.

Имало и 40 случая на неравно третиране на фирми. Така например допуснати до участие били такива, които не отговарят на изискванията, за сметка на отпаднали, които покривали всички условия. Засечени били и 32 случая на неясна методика за оценка на кандидатите за изпълнители на поръчките и само един на незаконно удължен срок. В случаите с неясна методика кметовете могат да изпратят възражения на одиторите от ЕС, които ще определят точно колко пари ще бъдат орязани по програмата.

Проверени са 239 договора на стойност 556,4 млн. лв. Такива са сключвани предимно с общини на ГЕРБ

Инспектирани са общо 40 общини с кметове от партията на Бойко Борисов, 12 с градоначалници, подкрепени от коалиции, 11 с издигнати от инициативни комитети, 7 с независими управници, 8 на ДПС и 6 на БСП. „Няма чадър над нито една община и структура на МОСВ”, увери Михайлова.

„Текат одити от ЕС по документи на всички оперативни програми. Предстои одит и на място”, посочи от своя страна Златанова. Това означава, че ще бъдат инспектирани новите депа, пречиствателни станции, пътища и училища, строени или ремонтирани с пари от ЕС. /Монитор/