Дядо Николай носи Благодатния огън на Велика събота

Пловдивският митрополит Николай ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за цяла България. Светият Синод е определил Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, като представител на Българската Патриаршия, да вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на живоносния Гроб Господен, което се възглавява от Негово Блаженество Теофил Трети, патриарх на светия град Йерусалим и на цяла Палестина и светите земи.

В делегацията заедно с владиката ще бъде и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, народни представители и бизнесмени, които ще поемат финансовите разходи.

Днес, на Велика събота, около 18.30 часа, самолетът от Йерусалим ще кацне на Пловдивското летище. Владиката ще донесе невеществения огън, от който духовници и миряни, дошли на аерогарата, ще могат да запалят свещите и кандилата си. По късно митрополит Николай ще възглави Пасхалното среднощно богослужение в Катедралния храм „Успение Богородично” 23.30 часа, а утре, на Пасха Господня, ще отслужи и последованието на Второ Възкресение в митрополитския храм „Света Марина” от 11.00 часа.
/радио Пловдив/