Светият Синод поиска откриването на Духовна академия в Пловдив

Светият Синод поиска от Министерския съвет да разреши откриването на висше духовно училище – Духовна академия в Пловдив. Това стана ясно от публикувания на сайта проект на решението на МС и правилник на бъдещата Духовна академия, предаде dveri.bg.

Заявлението на Св. Синод е отправено въз основа на чл. 33, ал. 7 от Закона за вероизповеданията, според който висши духовни училища на разрешените вероизповедания у нас се откриват с постановление на Министерския съвет. Досега в България има четири такива висши духовни училища – едно мюсюлманско и три протестантски. Те обаче не са висши учебни заведения по смисъла на Закона за висшето образование и нямат право да издават дипломи за висше образование.

Това означава, че завършилите Пловдивската академия ще могат да работят само като клирици на БПЦ, но няма да имат признати от държавата дипломи на висшисти. Випускниците няма да могат да работят като учители по Религия в държавните училища, което личи и от правилника на Духовната академия. В чл. 2 от Правилника се казва, че Академията „ще подготвя учители по предмета Религия в българските духовни училища”, т. е. в двете семинарии. От друга страна, там няма предмет „Религия”, така че изготвеният Правилник не е ясен в това отношение.

Според Закона за висшето образование у нас само Народното събрание има право да открива висши училища след положителна оценка на Националната агенция за оценяване и акредитация. „В агенцията не е постъпвал проект за разкриване на висше училище на Синода”, каза вчера председателят на НАОА проф. Боян Биолчев.

Преди години избухна скандал между тогавашния просветен министър Даниел Вълчев и ДПС, които поискаха висшите духовни училища да могат да се преобразуват в университети по Закона за висшето образование и кадрите им след завършване да преподават религия в училищата. Министър Вълчев опонира с друга идея – светските вузове да откриват богословски факултети, а духовните висши училища да се закрият. До 10 април в портала на МС е отворена възможността за дискусии по проекта за решение на МС (но не и върху Правилника), след което МС ще вземе своето решение
/Марица/