Путин и Обама обсъдиха Украйна

Договориха се за нова среща на първите си дипломати

Руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Барак Обама са обсъдили в телефонен разговор руско-украинския конфликт. Телефонният разговор е бил иницииран от Путин, който е позвънил на Обама за пръв път, след като на Русия бяха наложени санкции заради анексирането на Крим. Референдумът, на който с голямо мнозинство жителите на Крим избраха автономната република да излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, не бе признат от САЩ и западните им съюзници, отбелязва АФП.

Путин и Обама са обсъдили ситуацията и възможностите за мирно уреждане на конфликта. Путин е предложил възможни стъпки, които международната общност да разгледа с цел
стабилизация на обстановката съобщи пресслужбата на Кремъл. Обама, от своя страна, е подчертал, че САЩ са за мирно урегулиране на ситуацията в Украйна.

В разговора, продължил според Ройтерс един час, Обама е казал на Путин Русия да даде “конкретен писмен отговор” на американските предложения за излизане от кризата по дипломатически път. Агенцията припомня, че Вашингтон търси руската подкрепа за своята идея в Крим да бъдат пратени международни наблюдатели, които да гарантират, че правата на руснаците там се зачитат, като същевременно руските войски се завърнат в базите си.

АП допълва, че в разговора Обама, който в петък бе на посещения в Саудитска Арабия, е приканил Путин да изтегли руските войски от границата с Украйна.

Според ИТАР-ТАСС Владимир Путин е привлякъл вниманието на събеседника си към “продължаващите безчинства на екстремистите” в Украйна, които “безнаказано извършват актове на сплашване по отношение на мирни граждани, властови структури и органи на реда в различни региони и в Киев”. Освен това е изтъкнал пред Обама, че Приднестровието е изложено на “фактическа блокада”, което води до “съществено усложнение на условията на живот на жителите на региона, пречи на придвижването им, на нормалната търговия и икономическата дейност”.

Двамата президенти са се договорили в близко време външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери да се срещнат, за да обсъдят следващите стъпки по разрешаване на конфликта.

Русия няма никакво намерение да пресича границите на Украйна, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю за програмата “Вести в суботу”.

„Искаме само работата да бъде колективна, безчинствата, които западните страни се опитват да заметат под килима, и опитите им да представят ситуацията в благи тонове, да бъдат прекратени, тоест и те да осъзнаят своята отговорност”, заяви още Лавров.

Той припомни изявление на украинския и.д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков, че последните действия на украинското ръководство са насочени към разоръжаване на всички, които разполагат с незаконно оръжие, сиреч престъпници.

„Ако това е резултат от работата на нашите западни партньори, то, повтарям, ние сме доволни от случващото се и сме готови да продължим заедно с тях да търсим съвместни препоръки за украинците, насочени към прекратяване на всяка незаконна дейност и начало на дълбок конституционен процес”, добави Лавров. /Монитор/