Окончателно от EVN: Няма да платим!

Във връзка със седем дневния срок, даден от ДКЕВР на EVN България Електроснабдяване да извърши плащане към НЕК, компанията заявява, че за да се отхвърли всякакво съмнение, EVN България Електроснабдяване няма да извърши исканото от ДКЕВР плащане към НЕК, тъй като вече е заплатила въпросната сума в предишен период, се казва в днешно официално становище на австрийското дружество, базирано в Пловдив.

Дружеството настоява, все още има некомпенсирани разходи от НЕК към него, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за периода 01.07.2012 г – 31.07.2013 г. Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на EVN България Електроснабдяване да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК.

Предвид създадената ситуация в сектора, компанията потвърждава своята готовност да участва в конструктивен диалог за намиране на разумно решение при равно третиране на всички участници. EVN България Електроснабдяване очаква всички отворени въпроси да бъдат решени заедно с ДКВЕР и НЕК по пътя на преговорите, се казва в позицията на компанията.

Днес изтича крайния срок за ЕВН и Енерго-Про да изплатят дължимата според държавата сума към НЕК. Вчера изтече срокът, поставен към ЧЕЗ, но до момента никое от ЕРП-тата не е превело пари, няма изразено нито писмено, нито устно желание за погасяване на задълженията от общо 347 милиона лева.

Ако ситуацията не претърпи промяна, на 7-ми април ще има открито заседание за обсъждане на производствата по отнемане на лицензите и ще се вземе решение на друго, закрито заседание. Не е ясно обаче кой ще покрие дефицита от 347 милиона лева, ако се стигне до отнемането на лицензите.

Енергийният министър Драгомир Стойнев настоява средствата да бъдат платени от електроразпределителните дружества и се опасява, че натрупаните дългове могат да станат неочаквана причина за повишаване цената на тока. /р.Пловдив/