Благовещение е!

Днес отбелязваме Благовещение – един от най-големите християнски празници, който се чества от православни, католици и протестанти. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася благата вест на Дева Мария, че тя е избрана да роди Спасителя на човечеството Исус Христос.

Празнични литургии за Благовещение ще има във всички православни храмове в страната. Днес своя храмов празник ще отбележи църквата „Св. Богородица Благовещение“ в Асеновград, известна още като Рибната църква, а тържествената Света литургия ще отслужи пловдивският митрополит Николай.

На днешния християнски празник в Пловдивската духовна семинария ще се проведе тържествен ритуал по предаване на знамето от завършващия випуск. Традицията датира от трийсетте години на 20 в. Състои се на Благовещение, защото в миналото на този ден са завършвали семинаристите.

“Вярвай в Бога” “Обичай България” – това са думите, извезани на знамето на Пловдивската духовна семинария “Св. Св. Кирил и Методий”.

Празникът ще започне с отслужването на тържествена Света литургия в параклиса на семинарията, водена от Ректора – ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов. /р.Пловдив/