Над 50 китайски компании ще се представят в Пловдив

Шефове на над 50 от най-значимите фирми от 16-милионния китайски град Шънджън ще участват в бизнес форум и изложение в Пловдив. Проявите започват от днес (24 март).

Кметовете на двата града Цин Ксу и Иван Тотев ще подпишат споразумение за побратимяване.Шънджън се слави като технологичния център на Китай. Мегаполисът е класиран от списание “Икономист” на 2-ро място като най-конкурентоспособен град в света.

Шънджън разполага с второто по натовареност пристанище за контейнеровози в Китай след Шанхай. Фирмите, които ще представят продукцията си в Пловдив имат милиардни обороти. Много от тях са водещи в отраслите си не само в Китай, а и в света.

Пловдив е избран от гостите от Китай заради удобното си разположение и добре развитата си транспортна инфраструктура. В региона са съсредоточени най-големите в страната логистични центрове и индустриални паркове. С шестте промишлени компекса, обединени в “Тракия икономическа зона” Пловдив и съседните общини имат готовност да предложат на гостите индустриални зони и свободни терени за инвестиции, свързани с високите технологии.

В бизнес форума ще участват и над 200 български фирми, сред които е и “Галакси Пропърти Груп”, която изгражда “Централна индустриална зона” близо до село Калояново. Наскоро проектът беше представен на световното имотно изложение в Кан, където предизвика голям интерес.
“Тракия икономическа зона” е един от най-мащабните проекти на България. Тя обединява 6-те индустриални зони в района на Пловдив, в които досега са привлечени над 100 инвеститори, реализирани са инвестиции за 1 милиард евро и са открити над 12 хил. работни места.

Става въпрос за индустриално-търговска зона “Марица”, индустриална зона “Раковски”, промишлено-търговска зона “Куклен”, индустриална зона и високотехнологичен център “Тракия” и агро център “Калояново”. В начален етап на развитие е парк “Образование и високи технологии” в Пловдив. Общата им площ е 10,7 млн. кв м., от които 3,2 млн. кв. м вече са заети. /Труд/