Дистрибуторът в сянка на „Булгартабак“

В следващите десет изречения ще ви разкажем официалната част на историята – това, което може да се види по регистри, договори и изказвания.

От много, много години цигарите на държавния „Булгартабак холдинг“ на едро се продават от едни и същи дистрибутори – първо поединично, а после обединени като „Табак логистик груп“. Те имат всичко: ексклузивни права, складове, микробуси, персонал, опит, организация. Никой друг няма право и да припари до този пазар. Изведнъж тези търговци буквално са изхвърлени от тютюневия храм (вече изцяло под контрола на банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски). Договорите са прекратени, зареждането – спряно, а предупреждението, че няма смисъл от преговори – недвусмислено. Цялата дистрибуция на цигари на „Булгартабак“ преминава към нова фирма. „Експрес логистика и дистрибуция“ е създадена току-що и никога не е продала нито една кутия цигари, нито пък каквото и да било друго. Но това не пречи на цигарения холдинг да й гласува пълно доверие, поверявайки й целия си пазар в страната. Фирмата изобщо не е собственост на „Булгартабак“ или пък на неговите притежатели. Тя е (поравно) на български консултант и австрийски гражданин.

Това беше. Ако искате, можете да спрете дотук и да повярвате, че в „Булгартабак“ се е възцарил особен вид авантюризъм. А ако искате, можете да продължите да четете истинската история, която прозира зад новия дистрибутор.

Предизвестената окупация

Още от края на социализма пазарът на едро на цигари на „Булгартабак“ е поделен между няколко души. Те са т.нар. търговци на първо ниво – имат изключителното право да купуват стоката директно от фабриките, а после – да я продават някому на второ ниво на едро (по-малки дистрибутори и борси) или директно да я разнасят по магазините. Излишна борба между тях няма, защото територията на страната е точно разграфена помежду им. В четири града дистрибуцията минава през местни дружества, където ТЛГ, държейки основния дял, си партнира с местни играчи (виж таблицата).

Малко преди приватизацията на „Булгартабак“ тези регионални търговци се обединяват в общо дружество – „Табак логистик груп“ (ТЛГ). Акционери в него са „Табак трейдинг партнър“ ООД – София, с 67% и „Деливъри“ ООД – Пловдив, с 33%. През тях практически собственици са Георги Видолов, Мирослав Праматаров (съдружници поравно в „Деливъри“), Евгени Стамов, Емил Маринов, Красимир Синевирски, Николай Арсов, Христо Арсов и Елеонора Димитрова (съдружници в „Табак трейдинг партнър“). Последната дама е майката на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който малко преди предсрочните избори се оказа в „конфликт на интереси“ според комисията на Златанов. Димитрова (а преди политическата му кариера и синът й) притежава „Елеонора транс“ и „Симеон-2“, които държат 40% в „Табак трейдинг партнър“.

Всъщност идеята за обединяването на търговците беше на бившия изпълнителен директор на „Булгартабак“ Христо Лачев. През пролетта на 2012 г. обаче Лачев се оттегли от ТЛГ заедно със Славян Теофилов. Горе-долу тогава се разбра, че самият „Булгартабак“ има апетити да поеме сам дистрибуцията си. По това време холдингът беше официално собственост на руската VTB, като беше публична тайна, че тя е в съдружие с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски. Съответно очакванията бяха самата ТЛГ да бъде изкупена (или поне контролен пакет от нея) от цигарения холдинг.

Както често обаче се случва в търговията на едро, като по-евтин вариант пред покупката е предпочетено фирмата просто да бъде изместена от пазара. Още повече че ситуацията днес е коренно променена. Първо – руската банка излиза като акционер в „Булгартабак“ и решенията там се вземат само от българските съдружници (ако се върнем към официалната версия – порядъчно замаскирана поредица офшорни дружества). Второ – самият холдинг е навлязъл в търговията на дребно чрез веригата си Lafka (собственост на дъщерното му „Табак маркет“) и донякъде в търговията на едро, тъй като зареждането на самите лафки се прави централизирано от негови складове, с негови микробуси и хора.

Всички доставки на външни фирми от месеци се карат до централен склад на „Булгартабак“. При това положение – след като вече има производството и навлиза бързо в търговията на дребно, въпрос на време беше групата Василев-Пеевски да премахне
лица“ от дистрибуцията и да я поеме сама. /Капитал/