Енергетиката изпада в колапс

От миналата седмица Националната електрическа компания (НЕК) на практика е в технически фалит и няма пари да обслужва плащанията си към производителите на електроенергия. Още по-голям проблем се е оказал, че банките отказват заеми за оборотни средства на дружеството.

Проблемът се получи от това, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) под директния диктат на Министерството на икономиката и енергетиката не предвиди достатъчно средства за покриване на разходите на НЕК. За опасността имаше изрични предупреждения още през юли миналата година, но тогава БСП и ДПС решиха популистки да намалят цените на електроенергията, които и към онзи момент не покриваха разходите за производството й. Така НЕК вече не може да се разплаща с контрагентите си, като дефицитът излезе извън контрол след отказа на електроразпределителните компании да покрият сметката по плащанията за преференциалните цени на централите на възобновяемата енергия.

Отговорът на държавата дойде в края на седмицата като заплаха срещу ЕРП-тата да преведат към НЕК 318 млн. лв. ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ обаче отказват да признаят такива задължения. В рамките на два дни енергийният регулатор ги задължи да върнат средства на зелените централи, събрани съгласно незаконно решение на самия регулатор, а впоследствие им нареди да изчистят взаимните си задължения с Националната електрическа компания (НЕК), отново предизвикани от лоши регулаторни преценки. Ако разпределителните фирми се съобразят с последните указания на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), до няколко дни те трябва да платят общо около 500 млн. лв. Сумата е почти два пъти по-голяма от годишните приходи от разпределението на енергия на най-голямото дружество – ЧЕЗ (от търговските операции по продажба на електроенергия на регулиран пазар и трите дружества са на загуба). Плащането на сумата от своя страна би довело до фалит на дружествата и риск за доставките на ток.

Вместо да осъзнае и предприеме спешни мерки за излизането от ситуацията, в БСП вече се обсъжда „тотална война с ЕРП-тата“. В събота, по време на семинар на БСП и правителството в Боровец, министърът на енергетиката Драгомир Стойнев заплаши ЕРП-тата с прокурор и отнемане на лиценза. Това е поредната подобна закана, която явно трябва да прикрие факта, че именно поради политически натиск (и с дейното участие на Стойнев) се стига до тази ситуация.

В средите на държавната енергетика в момента пък се обсъждат панически мерки (като спиране купуването на въглища, никакви плащания към ВЕИ и т.н., казаха източници на „Капитал“), които напомнят военно положение.

Игра на обвинения

От НЕК са се оплакали в ДКЕВР, че ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ незаконно прихващат задължения и не си плащат за доставената електроенергия. Това създава за държавната компания „сериозни трудности в разплащанията към производителите“. В петък регулаторът обяви, че дава срок от три работни дни на ЕРП-тата да платят на НЕК дължимите средства, които според държавната компания възлизат на над 318 млн. лв. Ако това не се случи, регулаторът щял да се намеси, за да не се стига до прекъсване на електрозахранването. В петък ДКЕВР е била домакин на среща между компаниите, на която е трябвало да бъде намерен изход от ситуацията.

Официални резултати не бяха оповестени, но по всичко личи, че преговорите са протекли хладно – нито една от страните не пожела да коментира какъв точно е бил спорът по време на срещата. От ЕВН обявиха накратко в медиите, че плащат в срок и всеки месец всичките си задължения към НЕК. Малко по-късно в съобщение до фондовата борса „ЧЕЗ Електро България“ потвърди, че НЕК е поискала от дружеството 10.2 млн. лв., т.е. над 10% от собствения капитал на дружеството, което поражда задължение от публично оповестяване. Държавната компания е завела арбитражно дело в БТПП, но ЧЕЗ счита иска за напълно неоснователен.

Кое точно запали пожара

След бума на ВЕИ-тата през 2012 г., за да потисне скока на цените, ДКЕВР реши, че трябва да ограничи плащанията към тях и да накаже ЕРП-тата, че са позволили нарастването на мощностите. Затова регулаторът ограничи плащанията на НЕК към електроразпределителните дружества до количествата зелена електроенергия за периода 2012 – 2013 г., предвидени към март 2012 г. Всичко произведено от зелените централите, въведени в експлоатация след март, трябваше да бъде плащано от ЕРП-тата.

До този момент разпределенията, които са само посредници между ВЕИ и НЕК, получаваха пълна компенсация за плащанията, които правят към зелените мощности. За да не фалират самите електроразпределителни дружества, с решение на ДКЕВР през септември 2012 г. ВЕИ-тата бяха принудени да плащат такса достъп до мрежата. Тя целеше да покрива липсващите около 200 млн. лв. Инвеститори в зелена енергия атакуваха решението и то беше отменено с няколко последователни решения на Върховния административен съд (ВАС). За периода в ЧЕЗ, ЕВН, „Енерго-про“ и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) постъпиха 192 млн. лв.

С решението на ВАС електроразпределителните фирми трябваше да върнат голяма част от средствата, събрани чрез временните цени за достъп до мрежата. Отмяната на методологията означаваше, че се връща старата система, при която НЕК отново трябва да плаща на ЕРП-тата за всеки мегаватчас произведена зелена енергия. Но тъй като ДКЕВР умишлено подценява разходите за зелена енергия, за да задържа цените на електроенергията, НЕК няма необходимите приходи. Върхът на абсурда беше решението на регулатора (пак под натиск на министерството на икономиката и енергетиката) да предвиди 500 млн. лв. за компенсация на държавната електрическа компания, които трябваше да дойдат от продажбите на въглеродните квоти на държавата. За всеки експерт беше ясно, че тези тези пари няма как да дойдат и дефицит ще има.

И тъй като НЕК няма пари да плаща, това принуждава ЕРП-тата да прихващат сумите, които им се полагат, от средствата, които те на свой ред дължат на държавната компания за доставена енергия. Самите те са в много тежка ситуация, като миналия декември „Енерго-про“ беше в технически фалит. Тогава от компанията предупредиха, че спират част от задълженията си към персонала поради липса на пари. Дружеството се спаси само защото започна да си прихваща вземанията от НЕК.

Липсата на пълно компенсиране заради ВЕИ беше една от причините наскоро агенция Standard & Poor’s да понижи дългосрочния кредитен рейтинг на НЕК от „BB-“ на „B+“ и да постави негативна перспектива пред рейтинга на държавното дружество. Това пък от своя страна прави по-скъп и труден достъпа до банков кредит.

„Крайните снабдители имат законово задължение да изкупуват зелената енергия на преференциални цени. И го изпълняват. Ако не плащат за изкупената енергия ще нарушат закона. Това, че парите за зелена енергия не достигат се знае. Проблемът възникна през 2012 и вече става дума за стотици милиони,“ каза Иванка Диловска, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.

И удар през зелените

За да компенсира поне малко от дефицита, ДКЕВР реши да определи постоянна цена за достъп до преносната мрежа на ЕСО. Тя ще е 2.45 лв на мегаватчас и важи само за слънчевите и вятърните централи. Цената обаче ще има и ретроактивно действие.

От инвестиционната общност реагираха остро и обявиха, че ще обжалват пред ВАС регулаторното решение. „Нова такса за производителите на енергия от слънце и вятър противоречи на българското и европейското законодателство, има съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. За пореден път поставя в условия на неравно третиране всички производители от фотоволтаични и вятърни централи спрямо всички останали“, се казва в становище на Българската фотоволтаична асоциация (БФА). Асоциацията обяви решението на регулатора за тенденциозно и немотивирано.

Ден преди решението на регулатора ЕВН предложи извънсъдебна спогодба на ВЕИ централите в собствената си мрежа, според която те могат да получат 90% от средствата по отменените цени за достъп. Това означава, че операторът на разпределителната мрежа в Югоизточна България е готов да се раздели с 85.6 млн. лв. от постъпилите 95.1 млн. лв. Пред „Капитал Daily“ от „Енерго-про“, което оперира в Североизточна България, обясниха, че не планират да правят предложение като това на ЕВН. В ЧЕЗ възнамеряват първо да се запознаят с решението на ДКЕВР и мотивите към него, преди да коментират темата.

Регулациите, регулациите…

Проблемите в енергетиката идват от желанието за политически натиск върху цените. Това води до приемането от страна на ДКЕВР на всякакви еквилибристики, за да задържа разходите за крайния клиент. Например методиката, по която се извършват плащанията за зелена енергия, не позволява нито на НЕК, нито на ЕРП-тата да възстановят напълно плащанията си. В един момент за запълване на дупката бяха включени и приходите от продажба на въглеродни квоти, но досега те са твърде малко, за да решат финансовия недостиг. За да се попълни недостигът, БЕХ взе заеми, но явно и те не стигат.

„Решението е в ръцете на ДКЕВР – те лесно могат да изчислят недостигащите пари, но по-трудно ще е да се намерят финансови източници. Без повишаване на цените няма да мине. А конспиративните теории не само че нямат да помогнат, но създават ненужно напрежение,“ обобщава Диловска.

Политиката тип „щраус“ не може да продължава вечно. Решенията са ясни, цената на електроенергията трябва да отразява реалните разходи, енергийната система трябва да се либерализира и от нея да отпаднат излишните мощности. Но някой трябва да има воля да го направи, вместо да си измива ръцете с прокуратурата. /Капитал/