Денонощни репетиции преди премиерата на международната продукция „Бохеми”

La-BohemeСедмица преди премиерата на „Бохеми” репетициите в Операта продължават до 20 часа, а техническите служби довършват детайли по новите декори и костюми. Режисьорът Мария Елена Мексиа е изключителна професионалистка и е наложила желязна дисциплина за гостуващите солисти от Италия и целия състав на Държавна опера Пловдив. Родена в Мадрид (Испания), тя учи сценични изкуства в Нова академия за изящни изкуства в Милано.  Сценограф и режисьор е на „Травиата” в Гърция, „Трубадур”, „Риголето” и „Фалстаф” в Италия, „Травиата” в Испания, „Бохеми” в Италия и Еквадор.

Екипът на „Бохеми” е наистина звезден. Диригентът Марио Мореско работи с редица оркестри в Италия, сред които Симфоничния оркестър в Абруцо, оркестър „Б. Марчело” и Симфоничния оркестър на Консерваторията и оркестър „У. Джордано” във Фоджа, оперните оркестри в театрите на Маручино и Терамо.

Изтъкнатата сценографка Кармен Костаньон последно е сътворила декорите за „ Електра”, „Бал с маски” и ”Таис” за Оперния фестивал в Овиедо (Испания) и на „Кармен” за Буенос Айрес. Тя е носител на награда от Кралската академия в Испания.

През дългата си кариера, художникът на костюмите Стив Алмериги е имал привилегията да облича такива оперни величия като Лучано Павароти, Мирела Френи, Райна Кабаиванска, Пласидо Доминго, Катя Ричарели и др.

Премиерата на „Бохеми” е последна от цикъла на Държавна опера Пловдив „Женските образи в творчеството на Пучини”. Либретото за операта Бохеми е по сюжета на „Сцени от живота на бохемите“ на френския писател Анри Мюрже и среща публиката със съдбите на безгрижни студенти в артистичен квартал в Париж. Драматургията на новата постановка се фокусира върху бедната шивачка Мими и идеята за крехкостта на живота. „Животът продължава и няма връщане назад – това изглежда е урокът на „Бохеми” и добре е да научите, че съществени са детайлите и моментите. Тези елементи са крехки като Мими в един свят, в който празните идеали ни заробват и ни карат да виждаме една виртуална реалност, която не е това, което изглежда.”, споделя Мария Елена Мексиа.

След премиерата в Пловдив на 21 и 22 март в Дом на културата „Борис Христов”, продукцията „Бохеми” тръгва на дълго европейско турне със състава на Държавна опера Пловдив и няма да се играе повече през сезон 2013-2014 на родна сцена.  Билети се продават на касата на Концертна зала.