Боингът летял часове след изчезването

Самолетът може да е отклонен „за по-късна употреба”

Експерти от САЩ подозират, че изчезналият „Боинг 777” на Malaysia Airlines е продължил полета си още около 4 часа след последния контакт с наземните служби, предаде Ройтерс.

Самолетът може да е прелетял още стотици километри след последния си контакт с наземния контрол в 1,30 ч сутринта (17,30 ч по Гринуич), час след излитането си от Куала Лумпур за Пекин с 239 пътници на борда. Въздушният контрол е загубил контакт със самолета между източния бряг на Малайзия и южната част наВиетнам.

Пожелали анонимност американски следователи, цитирани от в. „Уолстрийт джърнъл”, базират заключението си на данни, предавани автоматично от моторите „Ролс-Ройс”, използвани в изчезналия „Боинг”. Радиовръзката на борда може да е прекъсната нарочно, но автоматичните сигнали може да позволят да се изясни мистерията къде се намира самолетът.

„Американски служители по борба с тероризма разследват вероятността пилот или някой друг на борда да е отклонил самолета към тайно място, след като нарочно е прекъснал радиовръзката”, пише в. „Уолстрийт джърнъл”. По този начин самолетът може да е бил отвлечен, за да се използва по-късно за други цели.

В центъра си за наблюдение във Великобритания компанията „Ролс-Ройс” е получила автоматично две серии от данни от двигателите в рамките на рутинна програма за наблюдение. Според тях самолетът е летял общо 5 часа.

Търсенето вече обхваща район от 27 хиляди морски мили (близо 90 хиляди квадратни километра, или почти площта на Португалия).

Общо 12 нации, включително САЩ, Китай и Япония, участват в операцията по издирване. В нея са мобилизирани най-малко 42 кораба и 39 самолета. Вчера бе съобщено, че кораби и самолети за издирване на изчезналия самолет изпраща и Индия. /Монитор/