Дадоха зелена светлина за продажбата на стадион „Христо Ботев“

С 46 гласа „за”, 1 – „въздържал се” и нито един „против” Пловдивският ОбС даде старт за продажбата на 42 дка общински терен на стадион „Христо Ботев”. Припомням, че инвестиционното намерение бе заявено преди около 10 дни от ръководството на ФК „Ботев”, които представиха пред администрацията и проект.

С днешното решение обектът се включва в общинската програма за разпореждане с общинско имущество, на база на която предстои имотът да бъде оценен, и в случай че общинските комисии дадат „зелена светлина” за продажба чрез явен търг, имотът ще бъде продаден.

Кметът на Пловдив Иван Тотев обаче подчерта, че темата е чувствителна за града и трябва за бъде решена в интерес на гражданите. „Ако ръководството на „Ботев” има намерение за дългосрочно обвързване с интересите на града, нормално е те да имат желание да закупят стадиона, тъй като това им дава и по-голяма сигурност за реализиране на инвестициите, отколкото при сегашните условия на концесия“, подчерта още Иван Тотев. Според него тръжната процедура би могла да стартира в началото на лятото.

Мотивът, с който футболният клуб поиска да купи терена е, че вложените инвестиции надхвърлят доста заложените в концесионния договор параметри. Припомням, за стадиона тече 35-годишна концесия с минимално заложено инвестиционно задължение от 14,5 милиона лева, което беше увеличено до близо 18 милиона. /р.Пловдив/